Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Dipsiz Göl'de yaşanan sorunların ardından define aramalarının Çevresel Etki Değerlendirme Raporu doğrultusunda yapılmasını öngören yönetmelikte değişiklik yaptı. Buna göre bakanlık, bu projeleri, ilgili kriterler çerçevesinde inceleyecek ve değerlendirecek. Gerekli görülmesi halinde bakanlıkça yeterlilik verilmiş kurum/kuruluşlardan proje ile ilgili geniş kapsamlı bilgi vermesini, araç gereç sağlamasını, yeterliliği kabul edilebilir kuruluşlarca analiz, deney ve ölçümler yapmasını veya yaptırmasını isteyebilecek.
Cumhuriyet Halk Partisi Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, yapılan yönetmelik değişikliğinin define aramasının talana dönüşebileceğine dikkat çekti. Karaca, "Definecilik, çevresel ve kültürel değerlerin talanından başka bir şey değildir. Ayrıca, bir dolandırıcılık ve umut tüccarlığı düzenidir. Sahte haritalar ve söylentiler üzerinden insanlar manipüle ediliyor, kandırılıyor, dolandırılıyor. Define arayıcılığını ÇED kapsamına almak hiç bir anlam ifade etmez. Çevresel ve kültürel değerlerimizin korunması için bu alanlarda defineciliğin tamamen yasaklanması gerekir." ifadelerini kullandı.
DİPSİZ GÖL SADECE BİR İHMAL İLE GEÇİŞTİRİLEMEZ
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca yaptığı açıklamada, "Uygulamada ÇED Gerekli Değildir kararını Valilikler veriyor. Dipsiz Göl’de, onca rezalet valilik izniyle olmuştu. Bakanlık, ÇED yönetmeliği kapsamına alarak, Valiliklere savunma argümanı oluşturmuştur.’ Dedi. Gülizar Biçer Karaca Dipsiz Göl’deki define aramacılığı için, ÇED Gerekli Değildir kararı verilmiş olsaydı; Gümüşhane Valisi ve hakkında soruşturma açılan kurum görevlileri bu kararı ileri göstererek haklılıklarını savunacaklardı." dedi.