CHP Denizli Milletvekili Adayı Kazım Arslan, “Orman köylülerinin ormancılık faaliyetleri ile ilgili çalışmalarını sosyal güvence kapsamına alacağız. Sigorta primlerinin devlet tarafından ödenmesini sağlayacağız. Orman içi ve civarında yaşayan orman köylüsüne ve kooperatiflerine ormancılık faaliyetlerinde öncelik vereceğiz. Son dönemde Orman Kanunu’nda orman köylüsü aleyhine yapılan değişiklikleri kaldıracağız. Orman köylerinde kooperatifleşmeyi teşvik edeceğiz. Kooperatiflerin veya üst kuruluşların kendi bünyelerinde Sosyal Yardımlaşma Fonları’nı geliştirecek ve destekleyeceğiz. ORKÖY kredilerinin hibe oranını artıracak, kredi ödeme koşullarını iyileştireceğiz. Orman işlerinde iş sağlığı ve güvenliği konusunda devleti işveren statüsünde sorumlu tutacağız. Orman içi boşlukların orman ekosistemini bozmadan orman köylüsünün tarımsal amaçlı kullanımına bedelsiz olarak açacağız. Orman Araştırma Enstitüleri’ne yeniden işlevsellik kazandıracağız. Orman köylüsünün atasından ve babasından kalan orman vasfını kaybetmiş 2/B arazilerini bedelsiz olarak orman köylüsüne vereceğiz” dedi.


MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLERİ HAKKINA KAVUŞACAK

Arslan, mevsimlik tarım işçilerinin tamamının İŞ-KUR tarafından kayıt altına alınmasını ve sosyal güvenceye kavuşmasını sağlayacaklarını belirterek, “Mevsimlik tarım işçilerini, Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanunu kapsamına alacağız. Aynı işi yapan mevsimlik tarım işçileri arasındaki ücret farklılıklarını gidereceğiz. Mevsimlik tarım işçilerinin ulaşım, barınma ve güvenlik koşullarını iyileştireceğiz. Sağlık hizmetlerine erişimini güvence altına alacağız. Tarım aracılarının meslek odaları tarafından denetlemesini sağlayacağız. Kamunun yaptırdığı ve ihale ettirdiği inşaat projelerinde taşeron sistemini kaldırarak tüm işçilerin ana firmaya bağlı ve güvenceli bir biçimde çalışmasını sağlayacağız. İş cinayetlerinin yaşandığı şantiyelerin çalışma izinlerini derhal iptal edeceğiz ve şantiyeyi işleten firmaların inşaat sektöründe faaliyetlerini askıya alacağız. Şantiyelerdeki barınma, yemek, ısınmaya dair koşulların düzeltilmesi için gerekli düzenlemeleri yapacağız. Özel güvenlik çalışanlarının hak ettikleri yıpranma payının verilmesini sağlayacağız. Özel güvenlik çalışanlarının sendikalarda örgütlenmesini teşvik edeceğiz. Görev alanlarının dışında çalıştırılmalarını engelleyeceğiz” diye konuştu.

DİN GÖREVLİLERİNE, AVM ve ÇAĞRI MERKEZİ ÇALIŞANINA YENİ HAKLAR
Çağrı merkezi çalışanlarının, uğradıkları sözel ve psikolojik şiddete karşı koruyacak ve yıpranma haklarını güvence altına alacaklarını söyleyen Arslan, “Bütün 50/D’li araştırma görevlilerinin iş güvencesine kavuşmasını sağlayacağız. Sayıları yüz binleri bulan işsiz İktisadi idari bilimler fakültesi mezunu gençlerimizin kamuda liyakat ölçütüne göre istihdamını sağlayacağız. AVM çalışanlarının çalışma saatleri, izin günleri ve çalışma koşullarının İş Yasası’na uygun şekilde düzenlenmesini sağlayacağız. Emniyet mensuplarına, hemşirelere, öğretmenlere ve din görevlilerine 3600 ek gösterge hakkı tanıyacağız. Kısacası bütün çalışanların haklarının korunması ve çalışma şartlarının Avrupa standartlarına taşınması yönündeki düzenlemeler derhal yapılacak, herkes emeğinin karşılığını mutlaka alacaktır” diye ifade etti.