Suriyelilere maaş bağlanmasından tutun, ücretsiz ev verilmesine, üniversiteye sınavsız girebilmelerinden tutun da oy kullandırılmalarına kadar tüm konulara açıklık getiren Başkan Filiz konuyla ilgili olarak yayımladığı mesajında şu bilgilere yer verdi: “Sığınmacılarla ilgili hemen hemen her gün sosyal medyada, televizyonlarda ve gazetelerde, kamuoyunu yanıltan asılsız içeriklerde haberler çıkıyor. Bugüne kadar dedikodular ile değil belgelerle, raporlarla, gerçeklerle konuşmaya önem verdik. Malumunuz Meclis İnsan Hakları İzleme Komisyonu’nun Mülteci Hakları Alt Komisyonu bir yıllık çalışmasının ardından açıkladığı “TBMM Göç ve Uyum Raporu”nda, mültecilerle ilgili önyargılara da değindi. ‘Göç Ve Uyum Raporu’ başlıklı 300 sayfalık raporda, konuyla ilgili hukuki düzenlemeler ve uluslararası anlaşmaların yanı sıra kamplardaki incelemelerin sonuçları da yer alıyor.

Bu raporlar ve gerçekler ışığında bu konular hakkında sizleri aydınlatmak istedim. Öncelikle özellikle üniversiteye binbir umutlarla hazırlanan, gece gündüz demeden çalışan genç öğrenci kardeşlerimize ve ailelerine sesleniyorum. Sizlere diyorlar ki ‘Siz çalışa durun, Suriyeliler istediği üniversiteye sınavsız giriyor’ Bu bir kere yalan. Suriyeli öğrenciler için özel bir düzenleme yok. Suriyeli öğrenciler, diğer yabancı uyruklu öğrenciler gibi ‘Türkiye Burslarının’, Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavının veya yatay geçişin gereklerini sağlamadan üniversitelere giremezler. Yine Suriyeli öğrenciler ile ilgili ‘tamamına’ devlet bütçesinden karşılıksız burs veriliyor.’ İddiası var. Bu konuda ki gerçek ise şu: Sadece Yurt Dışı Türkler Başkanlığına ‘Türkiye Bursları’ üzerinden başvuru yapan ve başarı başta olmak üzere belirli kriterleri karşılayan diğer ülkelerden gelen öğrencilerde olduğu gibi sınırlı sayıdaki Suriyeli öğrenciye burs verilmektedir.

Gelelim diğer yanlış bir bilgiye; ‘Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından yapılan sosyal konutlar Suriyelilere bedava veriliyor’ yalanına.  Doğrusu ise: TOKİ’den sosyal konut alabilmenin ilk şartı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaktır. Suriyeliler vatandaş olmadıkları için TOKİ’den bedava değil parayla bile sosyal konut alamazlar. Aracı olan kardeşlerimiz ile ilgili de yanıltıcı bir bilgi dolaşıyor. ‘Onlara da Suriyeliler araçları için Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ödemiyor.’ deniyor halbuki: Türkiye’den araç satın alan veya kendi aracını Türkiye’ye getiren Suriyeliler kayıt yaptırarak Türkiye’den plaka almak zorundadır. Ayrıca bu araçları için motorlu taşıtlar vergisi ödemekle, sigorta ve fenni muayene gibi işlemleri yaptırmakla yükümlüdürler.’Malumunuz önümüzde bir seçim var. Her seçim de olduğu gibi bu seçimde de ‘Suriyeliler seçimlerde oy kullanıyor.’ söylentisini yayıyorlar.  Doğrusu ise; Türkiye’de yapılan seçimlerde ve halk oylamalarında oy kullanabilmek için ilk şart Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı olmaktır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan biri seçimlerde asla oy kullanamaz. Hiçbir yabancının seçimlerde oy kullanma hakkı yoktur.

Ve son olarak devamlı bir şekilde yayılan  ‘Suriyelilere maaş bağlanıyor’ yalanı: Suriyelilere maaş bağlanılması söz konusu değil. Belli şartları taşıyan tüm sığınmacılara Avrupa Birliği (AB) katkısı ile finanse edilen bütçeden aylık 120 TL yardım yapılmaktadır. ‘Bakıma muhtaç engelli, yetim, öksüz’ çocuğu bulunan ve kadınlar tarafından geçimi sağlanan (çalışma çağında erkek olmayan) aileler bu yardımdan yararlandırılmaktadır. Kasım 2016’da başlayan Sosyal uyum yardımı ile temel insani ve yaşamsal ihtiyaçların karşılanması hedeflenmektedir. İşte kafalarda ki sorulara net, açık, raporlu yanıtlar bunlardır. Amaç kafa karıştırmak, halkı galeyana getirmek, milletimizin benliğinde yıllardan beri var olan mazluma yardım anlayışını, misafirperverlik olgusunu, birlik ve beraberliğimizi sekteye uğratmaktır. Vizyonlarında sosyal yardım, proje, gelecek planı olmayan muhalif kesimin yaptığı yalan, iftira ve toplumun huzurunu kaçırmaya yönelik bu dedikodulara halkımız itibar etmemektedir. Ve bunlara gereken cevabı 24 Haziran’da sandıkta vereceklerdir” dedi.