CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca; tarımsal SİT Alanı ilan edilmiş olmasına rağmen Çarşamba Ovası'na kurulmak istenen Biyokütle Enerji Üretim Santrali'ne ‘hayır’ diyen vatandaşların destek çağrısı üzerine Samsun’un Çarşamba ilçesinde vatandaşlarla bir araya geldi. Samsun Çevre Platformu SAMÇEP ile Samsun Sivil Toplum Kuruluşları Konfederasyonu SAMKON bileşenlerinin organizasyonuyla düzenlenen mitinge meslek odaları, sivil toplum kuruluşları, çevre örgütlerinin bileşenleri ve binlerce vatandaş katıldı.

"İŞ VE AŞ VAATLERİ KANDIRMACA"

Alpu Ovası’na sahip çıkmak için 2 yıldır kömürlü termik santrale karşı Eskişehirlilerin direndiğini hatırlatan Karaca, Samsunlulara “Çarşamba Ovası için siz dur dediğinizde onlar hiçbir şey yapamayacak” diye konuştu. Tekkeköy örneğine de yer veren Karaca; “Mobil santral kurulacaktı iş vereceğiz, aş vereceğiz dediler herkes sustu; iş aş derdiyle, santral yapıldı. Tekkeköy’deki mobil santralde kaç kişi işe aldılar? Sadece 1 kişi… Santral açıldı, ürünler sararmaya başladı, Tekkeköylüler ürününü satamaz hale geldi” dedi.

Karaca, “Çarşamba Ovası, Karadeniz Bölgesi’nin 2 ovasından biri olan, verimli topraklarıyla ülke tarımımızın vazgeçilmezi olan büyük ova statüsündeki Çarşamba’da Enerji Santrali açılırsa her gün 1500 ton su toprak altından alınıp santralde kullanılacak. Burası denizin dibi, o yer altından tonlarca su çekildiğinde denizin tuzlu suyu toprağı çorak hale getirecek. Elektrik üretiminde kullandıkları suyu o toprağa verecekler. Altında tuzlu deniz suyu, üstünde ısıtılmış su ile Çarşamba Ovası yok olacak, bitecek, tükenecek. Bizler, Çarşamba Ovası’ndan geçimini sağlayan, çocuklarını doyuran, okutan vatandaşlarımızla her zaman yan yana olacağız” diye konuştu.