CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca; define aranacak alanın 100 m2’yi geçmemesi gerekmekte iken Dipsiz Göl’de çalışma yürüten yetkililere göre alanın 700 m2 büyük olduğu iddiasını dile getirerek TBMM’ye yazılı soru önergesi sundu.

Önergede şu tespitler ve sorular yer aldı:

“Dipsiz Göl’ü tahrip eden bu kazı kamu görevlileri, jandarma ve yetkililerin katılımıyla iş makineleriyle gerçekleştirilmiştir. 12 bin yılda oluşan gölün suyunu boşaltıp sonrasında tekrar eski haline getirildiğini iddia etmek bilimsel görüşlerle çelişmektedir. Ekosistemin tahribatının, ulusal doğal-kültürel varlıklarımızın kamu görevlilerinin izniyle gerçekleşmiş olması bu yıkım ve yok edişi bambaşka bir noktaya taşımaktadır.

12 bin yıllık tarihe sahip olduğu bilinen, doğa yürüyüşü, kampçılık, kuş gözlemi yönünden turistik özellik taşıyan bölgenin telafisi mümkün olmayan zarara uğramasında sorumlu olan kamu görevlileri ve define arama faaliyeti yürüten kişiler hakkında adli ve idari işlem başlatacak mısınız?

Mevzuat hükmüne aykırı olarak, define aranmasına onay veren Gümüşhane Valiliği,  Trabzon Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü ve Gümüşhane Müze müdürlüğü yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunacak mısınız?

Define aramak için izin verilen Dipsiz Göl’de Roma İmparatorluğu'nun Anadolu'daki 4 büyük lejyonu arasında gösterilen 15’inci Apollinaris lejyonunun var olduğuna inanılan hazinesinin arandığı iddia edilmiştir. Böyle bir durumda, neden ilgili alanın koruma statüsüne alınmasına ilişkin işlem yürütülmemiştir?

Define yapılan alanının eski haline getirilebilmesi için, başvurucudan ne kadar ücret alınmıştır. Bu ücret nasıl hangi kriterlere göre hesaplanmıştır?”