CHP Denizli Milletvekili Adayı Kazım Arslan, CHP'nin hayata geçireceği kamu yönetimi reformunun ayrıntılarını paylaşarak, "CHP iktidarında köklü bir kamu yönetimi reform programını ivedilikle hayata geçirecek. Devlette liyakat, kurumlarda özerklik ve saygınlık yeniden tesis edilecek. İsrafa, yolsuzluğa ve kayırmacılığa karşı cezai yaptırımları artıracak, bu suçlarda zamanaşımını kaldıracağız. Affetme, üstünü kapatma değil, üstüne gitme dönemini açacağız. İstisnai memurluk uygulamasını kaldıracağız. Üst düzey yöneticiler dışındaki tüm kamu görevlilerinin atamalarını merkezi sınavla gerçekleştireceğiz. Bütün yöneticilik kademeleri için yazılı sınav kazanma şartı getirecek, üst düzey kamu görevlerine yapılacak atamalarda, yöneticilik eğitimi almış olmayı ve deneyimi ön koşul yapacağız. Aile ve Eş durumundan bekleyen atamaları derhal yapacağız. Rotasyon adı altındaki sürgünlere son vereceğiz. Eşit işe eşit ücret ilkesi hakim olacak, emekli maaşları ve ikramiyelerinin belirlenmesinde kamu görevlilerine yapılan tüm ek ödemeleri hesaba katacağız” dedi.


KURUMLAR ARASINDA İLETİŞİM GÜÇLENECEK

Arslan, “Kamunun tüm kademelerinde, kurum ve kuruluşlar arasında uyumu ve eşgüdümü sağlayacağız. Her kurumun ayrı veri açıklamasına son verecek, kamuda ortak veri tabanının oluşmasını sağlayacağız. Bürokrasiyi katı hiyerarşiden ve aşırı merkeziyetçilikten kurtaracağız. Yerel düzeyde hizmetlerin sunumunu mümkün olan en küçük birimler aracılığıyla vatandaşa en yakın noktada gerçekleştireceğiz. Devlet ve vatandaş ilişkisinde, vatandaşı merkeze alan bir yaklaşımı benimseyeceğiz. Buyrukçu ve yasakçı bir yönetim yerine, geniş katılım ve temsile dayanan, karar süreçlerine halkın bütününü dahil eden bir yönetim sistemi kuracağız. Teknolojinin sağladığı tüm olanaklardan yararlanarak, mümkün olan koşullarda doğrudan demokrasiyi hayata geçireceğiz. Geliştireceğimiz çağdaş uygulamalar ile devleti hantal yapısından kurtaracağız. E-devlet araçlarını etkin şekilde kullanacak, bu sayede vatandaşlarımızın kamu hizmetlerine hızlı, düşük maliyetli ve kolay erişmesini sağlayacağız” diye ifade etti.


DEVLET ŞEFFAFLAŞACAK, TAKİP KOLAYLAŞACAK

Bilgi Edinme Kanunu’nu şeffaflığı artıracak şekilde yeniden düzenleyeceklerini belirten Arslan, “Kamu İhale Yasası’nı AB standartları temelinde yeniden düzenleyeceğiz. Kamu alımlarını ve başta özelleştirmeler olmak üzere tüm ihale süreçlerini şeffaflaştıracak ve internet ortamından takibini sağlayacağız. Kamunun işleyişinde ticari sır kavramını daraltacağız. Devleti yönetenlerin güncel mal bildirimlerinin kamuoyunun bilgisine sunulmasını zorunlu kılacağız. Tüm kamu görevlilerinin yetkilerini açık bir şekilde tanımlayacağız. Kamu görevlilerini tanımlanan yetki alanlarında hesap verebilirlik ilkesi uyarınca sorumlu tutacağız. Bu doğrultuda kamu personelinin dokunulmazlıklarını kaldıracağız. Bilgi edinme ve etik kurullarında sivil toplum temsilcilerinin yüksek düzeyde temsil edilmesini sağlayacağız” diye konuştu.


DEVLET KURUMLARINA TARAFSIZLIK VE SAYGINLIK GELECEK

Arslan, “Yargı bağımsızlığını sağlayacak, yürütmenin ve bürokrasinin yargı denetiminden kaçmasına olanak tanıyan tüm istisnaları ortadan kaldıracağız. Tüm üst kurullara, kaybettikleri özerkliklerini yeniden kazandıracağız. Kamu Etik Kurulu’na ve tüm kamu etik komisyonlarına işlerlik kazandıracağız. Bu birimlerin danışmanlık, eğitim ve denetleme işlevlerini birlikte yürütmesini sağlayacağız. Kamu Denetçiliği (Ombudsmanlık) Kurumu’nun bütünüyle özerk olmasını sağlayacak, yaptırım yetkisini artıracağız. Rekabet Kurumu’nun işleyişine etkinlik kazandıracağız. SPK’nın yetkilerini artıracak, sermaye piyasalarında manipülasyon ortamının oluşmasına kesinlikle izin vermeyeceğiz” dedi.