Türkiye’de işsizliğin azaltılması için hükümet çalışmalarına devam ediyor. Sosyal Çalışma Programı kapsamında 5 yılda 500 bin öğrencinin istihdam edilmesi amaçlanan program Resmi Gazete’de yayınlanarak yasalaştı. Yasa kapsamında üniversite öğrencilerine yaz döneminde 3 ay çalışma fırsatı sunuluyor. Yalnızca ön lisans ve lisans okuyan öğrencileri kapsayan çalışma programı sebebiyle burs ve kredi alan öğrencilerin bu haklarına dokunulmayacak.

KURA YÖNTEMİYLE BELİRLENECEK

Yasa kapsamında 5 yılda 500 bin öğrencinin istihdam edilmesi planlanırken bu yıl Denizli’de 266 öğrenci istihdam edilecek. Programa İŞKUR’un ‘esube.iskur.gov.tr’ adresinden başvurulabilecek. Kura çekimi ile istihdam edilecek öğrencilere günlük 67 TL ödenecek. Denizli'de çalışacak öğrenciler kültürel mirasın korunması, kamu kurumlarında alanlarıyla ilgili bölümlerde hizmet süreçlerine katkıda bulunmaları ve hizmetlerin aksamadan yürütülmesine imkân tanınması gibi amaçlarla istihdam edilecekler.

“ÖĞRENCİLER İÇİN BÜYÜK BİR FIRSAT”

Ak Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin yürürlüğe giren yasa ile öğrencilere büyük bir fırsat verildiğini belirterek öğrencilerin hem deneyim kazanmalarını hem de para kazanmalarını amaçladıklarını söyledi. Yapılan sigortanın emekliliğe de yansıdığına dikkat çeken Tin, öğrencilerin kendilerine zaman ayırabilmeleri için haftada 3 gün çalışacaklarını sözlerini ekledi. Tin, “Öğrencilerimiz yaz dönemi çalışmasında program kapsamında günlük 7,5 saat çalışacaklar. Bir öğrenci bir yaz döneminde programdan en fazla 42 gün yararlanabilecek. Çalışma süresi içinde ayrıca 5 gün ücretsiz izin hakkı olacak. Program kapsamında öğrencilere net asgari ücret (2 bin 20 TL) üzerinden günlük ödeme yapılması planlanmış durumda. Böylece öğrenciler günlük 67 lira 35 kuruş alacaklar. Çalışma süresi bakımından haftada 3 günden ayda 12 gün programa katılan öğrenciye aylık 808 lira ödenecek. Böylelikle yaz dönemi boyunca yani 42 gün programa katılan bir öğrenci toplamda 2 bin 829 lira ücret almış olacak.’ dedi.