Tanzim satışların yeniden gündeme gelmesi ile ilgili bir açıklama yapan Özgürlük Dayanıma Partisi (ÖDP) İl Başkanı Orhun Çoban, “Daha dün devlet ticaret yapmaz diyerek, ülkenin varlıklarını satan siyasi iktidarın patlıcan, patates satma noktasına gelmesi düşündürücüdür” dedi.

Tanzim Satış noktalarında oluşan uzun kuyrukların ülkenin ekonomik anlamda geldiği sıkıntılı süreci, halkın alım gücü anlamında yaşadığı zorlukları gösterdiğini belirten Çoban,  “Hayat pahalılığı her geçen gün artıyor. Artık emeğiyle geçinen milyonların en temel gıda maddelerine erişim dahi zorlaştı. AKP, şimdi bu krizi ‘Tanzim Satış Aldatmacası’ ile aşmaya çalışıyor. Bir seçim yatırımı olarak devreye sokulan ‘Tanzim Satış’ ile krizin ve şimdi de gıda fiyatlarının yükselmesinin arkasındaki yanlış tarım politikalarının üzerini örtmeye çalışıyor. Ucuz gıdaya erişebilmek için bugün ülkenin pek çok yerinde oluşan kuyruklar ülkemizin kan ağlayan gerçeğinin acı bir fotoğrafıdır” dedi.

“ÜLKENİN GELDİĞİ DURUM VAHİM”

Verilerle tarımsal durumu aktarmaya çalışan Çoban, “TÜİK verilerine göre toplam tarım alanları 2001 yılında 41 milyon hektar iken 2017 yılında 38 milyon hektara geriledi. Tarımdaki istihdam 17 yılda 2,4 milyon azalarak 5,3 milyona düştü. Tarımın girdileri artık çokuluslu şirketlerin denetimindeydi ve girdi fiyatlar giderek yükseldi. Ürün desenimiz şirketlerin isteği doğrultusunda değiştirildi, ürün çeşitliliğimiz daraltıldı. Üreticilerin ürünlerini piyasada koruyacak, piyasa düzenlemesi yapacak kurumlar yok edildi. Üstelik hasat dönemlerinde üreticileri terbiye etmek için ithalat yapıldı. Bütün bunların sonucunda ürün fiyatları giderek arttı.Çözüm olarak tanzim satışlar bulundu. Seçim dönemini atlatacak geçici bir çözümdü bu. Tarım Satış Kooperatifleri Genel Müdürü Fahrettin Poyraz da tanzim satışta iki aylık planımız var diyerek çözümün geçici olduğunu ifade ediyor” dedi.