Erken seçim kararıyla Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine hızla ilerlerken Cumhurbaşkanı adaylarının ardından önemli ve herkesin merak ettiği partilerin milletvekili adayları da açıklandı. Artık büyük bir yarış başladı. Yeni sistemle birlikte kurulan ittifaklar bu seçimlerin ezeli bir rekabete sahne olacağını zaten göstermişti. Anketlerde ittifaklar arasında büyük uçurumların olmadığını da gösteriyor. Cumhurbaşkanı adayları o makamı kazanmak, partiler ya da ittifaklar parlamentoda çoğunluğu sağlamak adına kıyasıya bir yarış göreceğiz. Yeni sistemin ilk seçimleri vatandaşa da birçok yenilik yaşatacağı aşikar. 

Böylesi bir ortamda  her bir ittifak yada partinin göstereceği başarı dengeleri alt üst edebilir.  İşte burada özellikle AK Parti ile CHP başta olmak üzere İYİ Parti, MHP ve Saadet Partisi’nin milletvekili adaylarını belirlerken daha fazla kesimden oy almak için ciddi anlamda santranç oynar gibi stratejik adımlar atığını görüyoruz. Özellikle seçimin kaderini belirleyecek İstanbul, Ankara ve İzmir gibi illerde öyle bir strateji var ki, aradaki yarışın nedenli ezeli olduğunu ayan beyan ortaya koyuyor. Ayrıca  Doğu ve Güneydoğu bölgesinde vatandaşların oyunu kendilerine çekmek isteyen Ak Parti ve CHP adaylarının ayrı bir stratejiyle belirlenip ortaya konulduğu da gözle görülür bir tablo durumunda. 24 Haziran’da ‘Halkın takdiri sandığa nasıl yansıyacak?, Cumhurbaşkanlığı seçimleri ikinci tura kalacak mı?’ hep birlikte 25 Haziran günü öğrenmiş olacağız.

DENİZLİ SÜRPRİZLER GETİRDİ

Peki Denizli’de partilerin milletvekili listelerine bakıldığında tablo nasıl? Vatandaş veya partililer nasıl yorumluyor?

CHP Milletvekili Listesine bakıldığında Avukat Gülizar Biçer Karaca, iş adamı ve Avukat Kazım Arslan ve İş adamı Teoman Sancar ilk 3 sırada yer alıyor. Sıralamaya bakıldığında burada bir sürpriz görülmüyor zaten bu tablo bekleniyordu. 8 kişilik aday listesinin tamamında da durum beklendiği gibi. Kazım Arslan yine seçim sonucunda belirlenir ancak, Parlamentoda göreceğimiz bir isim. CHP Genel Merkezi’nde ve partililer açısından Arslan, çalışkanlığı, beyefendililiği ile sevilen birisi. Bir önceki İl Başkanı Teoman Sancar’ında şansı büyük. 2013 yılında FETÖ/PDY'nin baskısı sonucu görevinden emekliye ayrıldığını açıklayan eski Jandarma Tuğgeneral Ünal Karaosmanoğlu listenin dördüncü sırasında yer aldı. Belki listede ki tek sürpriz isimde o oldu. Karaosmanoğlu Çivril’li. Gelelim 1. Sıra adayı Gülizar Biçer Karaca’ya… Bir sonraki yazımda Karaca’nın parti içerisinde geldiği konumu, yaşadığı sıkıntıları kaleme alacağım ama şunu söylemek mümkün ki, hem Genel Merkez çalışmalarında önemli bir yer alacak hem de Denizli CHP’de bundan sonra uzun süre en tepe noktada olacak. Hayırlısı… CHP Listesinde 5. Sırada İlhan Özcan, 6. Sırada Özgür Savaş Bayar, 7. Sırada Şeniz Süzek Doğan ve 8. Sırada Bilgehan Burgul yer alıyor.

Ak Parti’de ise listelere bakıldığında gerçekten büyük bir sürprizle karşılaşmadık desek yalan olur. Başta Ekonomi Bakanı-Denizli Milletvekili Nihat Zeybekci, listede yer almadı. Aslında bekleniyordu ancak yinede aday adaylığı başvurusunu yaptığı için sürpriz olmadı değil. Yeni sistemde Bakanlar Kurulu Meclis dışından oluşturulacağı için öngörü Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Zeybekci’yi orada görmek istediği yönünde. Bu durumu güçlendiren diğer bir konu da Ekonomi Bakanı Zeybekci’nin yanı sıra Ekonomi yönetiminin tepe isimleri Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Maliye Bakanı Naci Ağbal ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün de Ak Parti'de milletvekili aday listesine konulmaması. Genel kanı bu isimlerin tam kadro eğer Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tekrar seçilmesi durumunda kabinesinde yer alacağı yönünde.

Denizli’de ikinci bir sürprizde eski Aile Bakanı olan Denizli Milletvekili Sema Ramazanoğlu’na yönelik oldu. İddialı isimlerden birisi olan Ramazanoğlu, ne Denizli’den nede başka bir ilden aday gösterilmedi. Ancak Zeybekci’ye nazaran seçimler sonrası Kabinede yer alacak isimler arasında kulislerde Ramazanoğlu gösterilmiyor. Amiyane tabirle üzerinin en azından bu yıl çizildiği vurgulanıyor.

Gelelim Ak Parti’nin Denizli Milletvekili Adayları listesine. Zeybekci ve Ramazanoğlu listede olmadığı için sıralama dizilişi değişse de hali hazırda Denizli Milletvekili olan Cahit Özkan 1. Sırada yer alırken, birçok dönem İl Başkanlığı da yapmış olan Denizli Milletvekili Şahin Tin 2. Sırada yer aldı. Şahin Tin, Denizli’de hem partiler tarafından sevilen bir isim hem de birçok seçime partisini taşıdığı için engin tecrübeye sahip bir kişi. Yine seçim çalışmalarında öne çıkacağı aşikar. Sürpriz olarak karşılaşılan isimse listede 3. Sırada yer bulan Cumhurbaşkanlığı dışişlerinden sorumlu başdanışmanı Ahmet Yıldız oldu. 4. Sırada aday gösterilen isimse Nilgün Ök. Denizli teşkilatına önemli emek vermiş, sevilen isimlerden birisi olan Ök, Denizli Belediyesinde Başkan Yardımcılığı görevinde de bulunmuştu. Ak Parti’nin 5. Sırasında Hasan Olmak, 6. Sırasında Mustafa Semerci, 7. Sırada Dilek Çevik ve 8. Sırada Adem Kayar bulunuyor.

Gelelim ülkücü-milliyetçi camiaya. Çizgileri birbirine yakın olan ve aralarında birçok transferin yaşandığı MHP ve İYİ Parti’ye. İki parti açısında da bakıldığında Denizli’de bir sürpriz isim yok. MHP’nin ilk sırasında yıllardır olduğu gibi Emin Haluk Ayhan var. Ancak Ayhan’a yönelik taban çokta sıcak değil. Geçmiş yakın dönem seçimlere bakıldığında MHP’nin Denizli’de sadece 1 milletvekili çıkardığını görüyoruz. O isimde sürekli Ayhan olunca, diğer adaylara veya partinin ileri gelenlerine yer kalmaması bu isme yönelik partililerce sesli olarak son yıllarda olumsuz söylemler dile getirilmeye başlanmıştı. Hatta tabanla iyi ilişkileri devam ettiremediği, Denizli ile çok ilgilenmediği iddiaları da kulislerde en fazla dile getirilen konulardan birisiydi. Öyle ki, seçimlerde 2’nci bir milletvekilli kazanılamamasını Ayhan’a bağlayan isimlerde çok sayıda. Ancak Meral Akşener’in MHP’den ayrılıp İYİ partiyi kurmasıyla birçok isim de MHP’den İYİ partiye transfer olmuştu. Onlardan birisi de İYİ Parti’nin hem kurucular kurulu üyesi olan hem de Denizli’den 1. Sıra milletvekili adayı olan eskiden MHP İl Başkanlığı görevini yapmış Yasin Öztürk. İYİ Parti’nin milletvekili aday listesine bakıldığında önceden MHP’de önemli görevler yapmış birçok ismin bulunduğunu görmekte mümkün. MHP ve İYİ Parti arasındaki rekabet seçim sonuçlarına nasıl yansıyacak, Denizli’de durum ne olacak hepsi 25 Nisan’da gün yüzüne çıkacak.

MHP’nin Denizli milletvekili aday listesi de şöyle, Emin Haluk Ayhan, Mehmet Uz, Ferudun Ünal, Gülay Özcan, Mehmet Altıntaş, Feridun Giresun, Emrah Kozak ve Şule Ocakoğlu.

İYİ Parti’nin Denizli Milletvekili aday listesi de şöyle; Yasin Öztürk, Şule Türkaslan, Nafiz Öz, Temel Başbuğ, Mehmet Ali Uzakgider. Zeynep Sözeri, Murat Güngör ve Hüseyin Köseoğlu…