Tavas Ovası’nda çiftçiler 2011 yılında yapılan Yenidere Barajı'nın faaliyete geçmesi ile birlikte sulu tarıma yöneldi. Çeşitliliği arttırmak isteyen bölge insanı, ay çekirdeği ekmeye karar verdi. Yeni geçim kaynağı olan ay çekirdek birçok mahallede ekilerek güzel verim alındı.  Aroması ve büyüklüğü ile talebinde fazla olduğu ay çekirdeğine ilgi her geçen gün çoğaldı. Nisan ayında ekimi gerçekleştirilen ve Ağustos ayında hasat yapılan ay çekirdeğinin pazarda da büyük talep görmesi çiftçinin yüzünü güldürdü. Geçtiğimiz yıl kilosu 10 ila 15 lira arasında değişen ay çekirdeğinin pazar fiyatının 15 lira civarında olması bekleniyor.  Tavas Ovası’nda yetiştirilin ay çekirdeğinde geçtiğimiz yıl 15 bin ton rekolte elde edilmiş ve ekonomiye katkısı da yaklaşık 250 Milyon TL’yi bulmuştu.

Denizli’nin Tavas ilçesinde 2 yıl önce üretimine başlanılan ay çekirdeği, aroması ve çekirdek büyüklüğüyle adından söz ettirmeye başladı. Bölgede ilk kez ekilmesine rağmen büyük rağbet gören ay çekirdeği çiftçilerin yeni ekmek kapısı olurken, yurt dışına ise kısa sürede pazarlanmaya başlandı.

ÇİFTÇİLER FAZLASIYLA MUTLU

Ay çekirdeğinin Tavas Ovası’nda çiftçiler için alternatif bir ürün olduğunu ifade eden çiftçiler, “ Kalite olarak ay çekirdeğimiz çok iyi. Sulu tarımın gelmesi ile birlikte ürün çeşitliliği de yaşandı.  Ay çekirdeğin de verim çok iyi. Pazarı da şu anda oluştu ve çiftçiler fazlasıyla memnun. Bu yılda beklentilerimiz fazla” diye konuştular.