Mustafa Çetin 1911 yılında Denizli’nin Beyağaç İlçesinde Osmanlı döneminde dünyaya geldi. O dönemlerin yokluklar ve sıkıntılarla dolu bir hayata gözlerini açan Çetin, Balkan Savaşları, 1 Dünya Savaşı ve Kurtuluş savaşı dönemlerinde çocukluğu geçti. İlçede Karaoğlan lakabıyla tanına Çetin’in hayatı boyunca yaptığı tek şey bir ekmek veya sıcak yemek için gece gündüz çalışmak olmuştu. Ancak hayatın yükünü daha fazla taşıyamadı. Evinde 107 yaşında gözlerini yumdu. Beyağaç İlçesi’nde yüzlerce kişi Karaoğlan’ı hep birlikte ebediyete uğurladı. Mustafa Çetin, Denizli’nin en uzun süre yaşayan insanlarından birisi olarak da tarihe geçti.

“6 AY ÖNCE RÖPORTAJ VERMİŞTİ”

Kendisiyle denizliaktuel.com olarak 6 ay önce kendisiyle yaptığımız röportajda  “Uzun yaşamın formülü nedir?” diye yönelttiğimiz soruya Çetin, çocukluğundan ihtiyarlığına kadar yokluklar içinde yaşadığını, uzun yaşam için özel bir çaba harcamadığını dile getirerek, “Hayatta tek bildiğim şey gece gündüz çalışmak oldu” cevabını vermişti.

İşte 6 ay önce gerçekleşen o röportajda Karaoğlan’ın hayatına dair söylemlerini özeti şöyle;

 “TEK BİLDİĞİM ŞEY ÇALIŞMAK”

Beyağaç’ta tarlada, ormanda öküzlerle, katırlarla gece-gündüz çalıştıklarını aktaran Çetin, uzun yaşamın sırrı nedir sorusuyla sık sık karşılaştığını belirterek, “Çok zorlu bir hayat yaşadık. Kolay bir iş yoktu. O kadar çalışmaya rağmen karnımızı bile zor doyuruyorduk. Köyümde bana ‘Karaoğlan’ derler. Bu lakabı da çok çalıştığım bana atfederlerdi. Ve şuanda 107 yaşımdayım. Allah bu yaşları bana gösterdi çok şükür. 6 çocuğum ve onlarca torunum var. Allah’ın verdiği ömür sayesinde torunumun torunlarını gördüm. Hayatım boyunca o kadar sıkıntı ve yokluğa rağmen ciddi bir hastalık yaşamadım. Şimdi bir kızım benimle ilgileniyor. Ancak yine kişisel tüm ihtiyaçlarımı kendim yapabiliyorum. Eşim de 5 yıl önce 95-96 yaşlarında vefat eti. Allah rahmet eylesin. Birbirimizin kahrını çok çektik. ‘Uzun yaşamın bana sırrı nedir, neler yaptın?’ gibi sorular yönelttiklerinde gülüp geçiyorum. İnanın bir çaba harcamadım. Tek bildiğim şey çok çalışmak oldu. Eğer bunun etkisi varsa söyleyeceğim bu. Buraların havası da suyu da çok güzel. Kirlilik yok. Bunun da muhakkak artısı vardır” dedi.

“AYLAR SONRA DUYARDIK”

Şimdi Türkiye’nin her tarafından anında haberdar olabildiklerini belirten Çetin, “ Beyağaç bulunduğu konum gereği dışarıdan önceden haberler bize tez ulaşmazdı. O dönemlerde ülkede bir şey olduğunda biz burada günler aylar sonra duyardık. Bu kötü bir şey. Yaşadığın ülkeden haberin yok. Şimdi öylemi bırakın ülkenin en ücra noktasını dünyadan anında haber alabiliyorsun. Bu çok önemli bir kazanım. Şuanda yaşadığımız dönemle eski dönemleri kıyaslamak mümkün değil. Allah devletimize, milletimize zeval vermesin. Ülkemiz bahtiyar kalsın” dedi.

Özkan TOKMAK