Denizli’nin Pamukkale İlçesi Gözler Mahallesinde kekiğin ardından ceviz hasadı da başladı. Gözler’i arazisinde ilk yaptığı üretimle kekiğin merkezi olması yolunda önder olan 74 yaşındaki Mehmet Aksoy, şimdi de ceviz üretiminde öncü olmayı başardı. İlk olarak 50 dönüm arazisine ceviz diken Aksoy, bugün 175 dönüm arazisinde kabuğu kolayca kırılan, içi beyaz ve kalitesiyle öne çıkan Chandler cinsi ceviz üretiyor.

Bölgede çok sayıda üretici Aksoy sayesinde ceviz dikerek, Gözler’i ceviz diyarına dönüştürmeyi de başardı. Denizli Merkez Ziraat Odasının desteğiyle İyi Tarım Uygulamaları kapsamında kalıntısız, 900 rakımda, yayla havasında üretilen cevize ise ilgi büyük. Hasat döneminde Denizli Merkez Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici de Mehmet Aksoy’u arazisinde ziyaret ederek bilgi aldı.

“CEVİZ VAZGEÇİLMEZİMİZ OLDU”

Bölgede vatandaşlar; kekiğin öncüsü olan Aksoy’a cevizde de öncü olduğu ve büyük bir alanda üretim yaptığı için “Ceviz Kralı” lakabını uygun görmüş. Öyle ki Aksoy, kekik ve cevizle birlikte Gözler’in gücünü giderek arttırdığını belirterek, “Çok mutluyum. Gözler’de kekik için öncü oldum, şimdi ceviz içinde. Birçok arkadaşımız ceviz üretimine geçti.

Yakın zamanda mahallemiz kekik kadar, yayla havasında kalıntısız üretimiyle ceviz üretimiyle anılacak.  Ben arazime 2008 yılında ilk cevizlerimi diktim. Aşılı olmak, kalıntısız üretim yapmak kaydıyla İyi Tarım Uygulamaları kapsamında fidan desteklemesi aldık. 50 dönümde ceviz üretimine geçtik. Araziye Chandler cinsi ceviz diktik. Sondaj vurdurarak elde ettiğimiz suyla da cevizimizi suladık. 900 rakımda olduğumuz için çokta ilaca ihtiyaç duymamaktayız. Cevizimize suyunu vermemiz yeterli oldu. Güzel rekolte aldık. Ceviz alanımızı 175 dekara yaydık. 5 yıldır da ciddi anlamda gelir elde ediyoruz. İçi beyaz, kabuktan kolay ayrılan, kaliteli ve aromasıyla lezzetli cevizimize ise ilginin büyük olması doğru yolda olduğumuzu gösteriyor” diye konuştu. 

“GÖZLER CEVİZİYLE ÜNLENECEK”

Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici ise, 900 rakımda, hava şartlarıyla Gözler bölgesinin cevize çok uygun olduğunu belirterek şunları söyledi, “Denizli Pamukkale İlçesine bağlı Gözler mahallesindeyiz. İlk etapta tütünle anılırken Gözler şimdi kekikle öne çıkmış bir yer oldu. Bölgede ilk kekik üretimini de Mehmet Amca yapmıştı. Sonrasında bölge kekik diyarına döndü. Şimdi yine  Mehmet amcanın ilk girişimleriyle Gözler’de öyle bir ürün deseni ortaya çıktı ki, oda ceviz. Bilindiği üzere, Türkiye ceviz ihtiyacının yüzde 40’ını ithayatta karşılamakta. Hal böyle iken, Gözler önemli bir üretim merkezi olmuş durumunda. Ceviz artık bölgede giderek yaygınlaşıyor.

Bu bölgenin vazgeçilmez bir ürünü oldu. Ayrıca Denizli’de son dönemde dikilen ceviz sahalarıyla ceviz üretimi giderek artmakta. Denizli’de verimde olan ceviz ağacı 2017 yılı itibariyle 398 bin 733 adet, verimde olmayan 409 bin 462 adet. Yani 808 bin adedin üzerinde ceviz ağacımız var. 9 bin ton civarında ceviz üretimi gerçekleşmiş. Verimde olmayan ağaçlarımızın da verime yatmasıyla ceviz üretiminde ülkede söz sahibi olacağız.”