Lavanta bahçelerinin görsel güzelliği ve kokuları insanları kendine çekince Denizli’de eko turizmde lavanta öne çıkmayı başardı.  Denizli’nin Pamukkale İlçesinin 900 rakımda bulunan kekik diyarı Gözler’de, arazilerin ve havanın uygun olması lavanta akımını başlattı. Küçük denemeler yapan birkaç girişimcinin ardından Hüseyin Akkaya’da bu akımı mahalleye yaymak için önemli bir çalışma başlattı. 14 dönümlük dev taşlarla bezeli arazisine iş makinalarıyla temizliğe girişen Akkaya, taşlık araziyi kısa zamanda düzleyerek lavanta ekilecek hale getirdi. Öyle ki, çıkan dev taşlarla da arazisinin duvarlarını ilgi çeken bir şekilde dizayn eden Akkaya, haftaya lavanta ekimini gerçekleştirecek. Ayrıca insanları lavantanın eşsiz görsel güzelliğinde günlerce dinlenmelerini sağlamak için bungalov evler inşa ederek, eko turizmde yerini almak isteyen girişimciyi bölge yakından takip ediyor. Akkaya’nın dışında mahalleye insan seli yaşatacak ve büyük bir gelir de getirecek onlarca çiftçi girişimci de lavanta bahçelerini kurmak için arazi hazırlığını sürdürüyor.

“LAVANTA DİYARI OLACAĞIZ”

Kekik diyarı gözlerin ayrıca lavanta diyarı olarak anılacağını belirten Hüseyin Akkaya, “Denizli Ziraat Odamızın organizasyonunda Gözler’den birçok arkadaşımızla birlikte Isparta Kuyucak'a gidip lavanta ile eko turizmin ne kadar ilgi çektiğini gördük. Gördüğümüz şeyi Gözler’de uygulamak için çalışmaya başladık. Şahsımda 14 dönüm taşlık arazimizi imar ediyoruz. İş makinalarıyla uzun zamandır taşları kırıyor, parçalıyor ve arazimizi düzlüyoruz.  Ayrıca araziden çıkan taşlarımızın büyük kısmıyla konusunda uzman arkadaşlarımız ilgi çeken bir taş duvar dizayn ediyoruz. İnsanların buraya geldiğinde dinlenmelerini sağlamak bu güzelliğin tadına varmalarına olanak tanımak için bungalov evler de yapacağız. Haftaya nasip olursa lavantaları dikeceğiz. Bizim amacımız Gözler’i lavanta turizmine açmak. Birçok arkadaşımızda hazırlık yapıyor. Arazilerimiz ve yüksekliğimiz lavanta için çok uygun. Gözler'in şimdiye kadar bir kekik diyarı olduğunu herkes biliyor. Şimdi de lavanta diyarı olmaya namzetiz, ona başladık” dedi.

“DESTEKLİYORUZ”

Eko turizm anlamında lavanta bahçelerini desteklediklerini belirten Denizli Merkez Ziraat Odası başkanı Hamdi Gemici, “Kekik diyarı olarak bilinen Gözlerin önemli bir potansiyeli daha var. Kekikiğin yanında burada bir yıldız daha doğmasını istiyoruz. O da lavanta. Lavanta bahçeleri,  görsellik ve güzellikleriyle  çok ciddi anlamda insanları kendine çekebilen bir özelliğe sahip. Bunun tıbbi aromatik bitki olarak bir kazanç kapısı olması yanında eko-turizmle de bölgeye yeni kazanç kapısı olacak. Pamukkale ve Karahayıt'a gelen turları buralara çekip, yerli turizmi de bu bölgeye çektiğimizde bu bölgedeki insanımızın da geleceğini değiştirecek. Oda olarak desteğimizi arkadaşlara veriyoruz” dedi.