En sevdiğim Kasımpatı çiçeklerinin mevsimi sonbahardan ve Kasım ayından kocaman bir Merhaba…

Bugün konuğum Saadet Öğretmen Uluslararası Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği (UCİM)

Bugün UCİM’e sordum

UCİM’den yanıt aldım.

Çünkü konuşan o değil UCİM’di

Öylesine gönül vermiş ki

Her şeyden öne geçirmiş UCİM’i

Kim mi?

UCİM DENİZLİ SORUMLUSU

Yılların eğitimcisi

Çocuklara gönül vermiş

Güçlü bir kadın

Ve bir anne;

EMEL UTKU ile hem 40 yıl hatırlı kahvemizi içtik hem de ömürlük olsun büyüsün güçlensin dediğimiz UCİM’i konuştuk.

NE ZAMAN VE NASIL KURULDU?

UCİM (Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı İle Mücadele Derneği) Genel Başkanımız Saadet Özkan Bir Türk Kadın kahramandır bence.

İzmir’in Menderes ilçesine bağlı bir köy okulunda görev yaptığı sırada okul müdürünün 6 kız çocuğuna istismarda bulunduğunu fark etmesi ile başlayıp tek başına giriştiği ve 4 yıl süren hukuk mücadelesinin ardından istismarcının 82 yıl ceza almasını sağlamış bir öğretmenin kurduğu Sivil Toplum Kuruluşudur.

Saadet Öğretmen, kamuoyuna yansıyan bu hukuk mücadelesinden sonra ülkenin dört bir tarafından gelen yardım çığlıkları ve taleplerine kayıtsız kalamamış ve derneğin kuruluş süreci başlamıştır.

Saadet öğretmenin bu muhteşem mücadelesi yalnızca Türkiye de değil birçok ülkede yankılanmış ve Saadet Öğretmen, ABD dışişleri bakanlığı tarafından Dünyada yalnızca 12 kadına verilen Uluslararası Kadın Cesaret Ödülüne layık görülmüş ve ödülünü MELANİE TRUMP tan almıştır.

Dava sürecinde Saadet Öğretmen’e maddi manevi destek olan hayırsever iş adamı olan Yücel Ceylan ile birlikte 2017 yılının Temmuz ayında kurulmuştur.

UCİM NE YAPAR?

Değişimi çocukları ve kendimizi eğiterek gerçekleştireceğiz sloganı ile yola çıkan UCİM Saadet Öğretmen Çocuk istismarı ile Mücadele Derneği öncelikle eğitim çalışmaları yapar.

Eğitim dışında her türlü istismar vakasında yüzlerce gönüllü avukatımız davaları takip ediyorlar ve ailelere umut oluyorlar.

Hukuk birimimiz bu anlamda yüksek çaba sağlıyor, çevre illerde gerçekleşen davalarda yüzlerce gönüllümüz birleşerek davalara iştirak sağlıyor ve ailelere ve çocuklara ses oluyorlar.

Birçok ilde koordinatör arkadaşlarımız canla başla çocuklar için çalışıyorlar.

UCİM’İ DAHA ÇOK GELİŞTİRMEK DAHA VERİMLİ HALE GETİRMEK İÇİN NELER YAPILABİLİR?

Öncelikli olarak eğitimci eğitimlerinin sıklaştırılması gerektiğine inanıyoruz ve çocuklar ile temas halinde olan herkese ulaşmak ve İhmal ve istismarın tüm boyutlarını aktarmak adına çalışmalar yapıyoruz.

UCİM HANGİ KONULARDA EĞİTİMLER VERİR?

İstismar nedir?

Nitelikli istismar nedir?

İyi dokunuş kötü dokunuş ayrımı nasıl yapılır?

Böyle bir olayla karşılaşıldığında nasıl bir yol izlenmelidir?

Çocuklara mahremiyet eğitimi nasıl verilmelidir?

Hukuki süreç nasıl işler?

  gibi sorular üzerinden bilgilendirici eğitimler veriyoruz.

UCİM’İN TEMEL AMACI NEDİR?

Toplumun her kesiminden bireylere çocuk istismarı konusunda farkındalık aşılamak için büyük bir çaba içerisindeyiz.

Amacımız artık çocukların ve ailelerin seslerini duyurabilmek.

Suçluların en ağır cezaları almalarını sağlamak.

İstismar dendiğinde yalnızca ortaya çıkan ve ses getiren istismar türü cinsel istismar gibi görünse de ihmal ve istismarın her türüne dikkat çekmek ve farkındalık sağlamak temel amacımız.

UCİM YAPILANMASI NASIL ŞU AN?

UCİM ailesi şu anda Türkiye’de 40’a yakın ilde yapılanması bulunan ve 20 bini aşkın gönüllü üyesi ile faaliyet gösteren bir dernek.

UCİM’İN BİR SLOGANI VAR MI?

UCİM İN  SLOGANI: ÇOCUKLAR KONUŞACAK UCİM YANLARINDA OLACAK

ÇOCUKLARA NE TÜR DESTEKLER SAĞLIYOR UCİM?

UCİM dava sürecinde ve sonrasında çocuklara rehabilitasyon desteği de sağlıyor.

Gönüllü psikologlarımız ve pedagoglarımız süreci yakından takip ediyor ve mağdur çocuklarımıza rehabilitasyon desteği sağlayarak yaralarını bir nebze de olsa sarmak için çalışıyorlar.

Çocuklarımız ve ailelerinin en kısa sürede sosyal hayatlarına tekrar dönebilmeleri adına ellerinden gelen desteği sağlıyorlar.

Böylece tüm süreçler birleştiğinde UCİM ailesi olarak büyük bir bütünlük ve tam destek sağlamış olmanın yüksek gururunu taşıyoruz.

İSTİSMARA UĞRAMIŞ BİR ÇOCUK NE YAPMALI?

UCİME NASIL ULAŞMALI?

Öncelikle bu soru için çok teşekkür ederim. İstismara uğramış bir çocuk yada ailenin ivedilikle Ucim.org.tr de bulunan ihbar formunu doldurması gerekiyor.

İhbar formu doldurulduktan sonra hukuk birimimiz, ihbarın geldiği ilde bulunan koordinatör ve avukat arkadaşlarımız ile görüşerek süreci yönetmelerini sağlıyorlar. Bu anlamda çok hızlı çalışan bir ekip var. Her gün birçok ilde takip edilen ya da değerlendirilmeye alınan davalar ve illerde yapılan tüm çalışmalar Genel Başkanımızın öncülüğünde sıkı takip ve denetimde.

İllerde bulunan yapılanmalar çok güçlü yüreklerden oluşuyor.

BÖYLE DURUMLARDA AİLELERE DÜŞEN GÖREV NEDİR?

NASIL DAVRANMALILAR?

“Ülkemizde istismara uğrayan çocuk ve/veya ailesi, yaşanan olumsuzlukları pek çok sebeple gizleme eğilimindedir. Bu sebeple de istismara uğrayan çocuğa verilmesi zorunlu olan hukuki, tıbbi, ruhsal ve sosyal destek aksayabilmektedir.

Ailelere tavsiyem lütfen böyle bir durum yaşandığında zaman kaybetmeden ihbarda bulunmaları, delil toplamaya çalışmak, çocuğu konuşturmak ya da başka süreçler çocuğun olayı defalarca yaşamasına ve travmayı tekrar etmesine yol açar.

BU KONUYLA İLGİLİ MERKEZLER VAR ÜLKEMİZDE DEĞİL Mİ?

Evet İstismar olaylarında artık ülkemizde birçok ilde bulunan Çocuk İzlem Merkezleri bulunmaktadır.

Burada önceliğimiz çocuğun yüksek yararını düşünmek ve doğru yönlendirme yapılmasını sağlamak.

UCİM’e KATKIDA BULUNMAK İSTEYENLER NASIL BİR YOL İZLEMELİ?

UCİM e destek sağlamak isteyen herkesin yapabileceği  bir çok şey var, mesela gönüllü bağış çok önemli her ay düzenli olarak 10 TL bile olsa bağış yapmakla işe başlayabilirler.

İllerde yapılanmalarda aktif çalışmak isteyen gönüllülerimiz  ise toplantılara katılabilirler, herkesin yapabileceği  çok şey var lütfen çocuklarımız için ses olmak isteyen herkes Ucim e ulaşsın.

NASIL BİR MESAJINIZ VAR RÖPORTAJIMIZI OKUYANLARA SESİMİZİ DUYANLARA?

İllerde gece gündüz çocuklar için çalışan yüzlerce güzel kalpli insan var siz de bizimle birlikte bu yolda yürüyün ve çocuklarımız için güzel bir dünya oluşana kadar mücadelemize ortak olun.

Unutmayın birlikte olursak daha güçlü oluruz.

UCİM DENİZLİ SORUMLUSU Emel Utku’ya

verdiği bilgiler için

sosyal sorumluluk bilinci için sonsuz teşekkür ediyorum.

Hepinizi UCİM’de birleşmeye davet ediyorum

Sevgiler