Denizli’de sonbahar mevsiminin gelmesiyle, ormanlık alanlarda bulunan mantar miktarı arttı. Vatandaşlar, doğal alanlara çıkarak yenilebilir ve fiyatının yüksek olması nedeniyle satılabilir olan mantarları toplamaya başladı. Dahiliye Uzmanı Dr. Dündar Güngör, bazı mantarların çok küçük miktarının bile insanı ölüme götürebilecek kadar zehirli olduğunu söyledi. Uzm.Dr. Güngör, zehirli mantarların tadının, zehirsiz mantarların tadından farklı olmadığını vurgulayarak, “Mantar zehirlenmelerinden korunmanın tek çaresi, doğal alanlarda yetişen mantarların kesinlikle yenmemesidir” dedi.

Denizli Cerrahi Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Dündar Güngör, vatandaşları mantar zehirlenmelerine karşı uyardı. Güngör, zehirlenmeleri özellikle yağışların bol olduğu ve özellikle mantarların daha çok yetiştiği ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde daha sık görüldüğünü belirterek, “Mantar zehirlenmelerinden korunmanın tek çaresi, doğal alanlarda yetişen mantarların kesinlikle yenmemesidir” dedi.

“ÇOK KÜÇÜK MİKTARI BİLE ÖLDÜREBİLİR”

Doğada yüzlerce farklı türde mantar bulunduğunu belirten Uzm. Dr. Güngör, “Bu konuda ne kadar uzmanlaşılmış olursa olunsun zehirlenme ve ölümle karşılaşmak çok olasıdır. Bazı mantarların çok küçük miktarının bile insanı öldürebilecek kadar zehirli olduğu unutulmamalıdır” diye konuştu.

TADINDAN ANLAŞILMIYOR

Mantar zehirlenmelerinin ölümle sonuçlanabileceğini vurgulayan Uzm. Dr. Güngör, “Doğal alanda yetişen ve içerisinde zehir barındıran şapkalı mantarların taze kurutulmuş ya da konserve olarak çiğ ve pişirilerek yenmesi sonucunda ölümle dahi sonuçlanabilen ciddi bir zehirlenme şeklidir. Ülkemizde doğal alanlarda yetişen zehirli mantarların bulunduğu unutulmamalıdır. Zehirli mantarların tadı, yenilebilir zehirsiz mantarların tadından farklı değildir. Bu nedenle çok karıştırılmaktadır. Kokusu rengi ve tadıyla bir mantarın zehirli olup olmadığı anlaşılamamaktadır. Ayırt etmek oldukça güç olduğundan yabani mantar toplanıp yenilmemesi gerekir” dedi.

YANLIŞ İNANIŞ ÖLÜME GÖTÜREBİLİR

Mantarlar ile ilgili yanlış inançlar da zehirlenme olaylarını arttırmaktadır. Zehirli mantarların salyangoz ve diğer hayvanların yemediği, ağaçlarda yetişen diğer mantarların zehirsiz olduğu, mantarı yoğurtla yemenin zehirlemeyi önlediği ve kurutulmuş mantarların zehirlemediği gibi yanlış bilgiler ve inanışlar zehirlenme olaylarında artışa sebep olmaktadır. Bu bilgilere güvenerek mantar yemek kesinlikle doğru değildir.

ZEHİRLENME BELİRTİLERİ

Mantar zehirlenmesi durumlarında ortaya çıkabilecek olan belirtileri anlatan Uzm. Dr. Güngör, “Mantar zehirlenmesi yaşayan bir kişi terleme, salyada artış, gözyaşında artış, nefes darlığı, burun sekresyonlarında artış, yüz boyun gibi bölgelerde kızarıklık, ağızda metalik bir tat, kol ve bacaklarda karıncalanma, şişme baş dönmesi ve koordinasyon bozukluğu, konuşma güçlüğü, kas spazmı, görme ve işitme bozuklukları, karın ağrısı kusma ve ishal gibi belirtiler meydana gelebilir. Bu belirtiler yaşayan  kişiler en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır” İfadelerini kullandı.