Ana haber bültenleri, gazetelerin manşetlerini 24 Haziran’da gerçekleşen Cumhurbaşkanı ve Genel Seçimlerinin ardından partilerde yaşanan karmaşa ve kavgalar süslüyor. Tek kelimeyle bir fırtına esiyor. CHP’de olağanüstü kurultay için bir imza savaşı sürürken, İYİ Parti’de ise muhalif seslerin yükselmesiyle Genel Başkan Akşener’in Kurultay çıkışı ve aday olmayacağını açıklaması fırtınayı tufana çevirmiş durumda.

CHP’ye bakarsak; Genel seçimlerin ardından partide bir değişim meşalesi yakıldı. Özellikle CHP’nin Cumhurbaşkanı Adayı olan Muharrem İnce’nin yakınında duranlar ve yönetime karşı muhalif olanlar seçimli olağanüstü kurultayla Kılıçdaroğlu’nun başarısızlığına gem vurup değişim taleplerini yükseltti. Parti içinde değişim arzusunda olanlar yanlış yolda demekte yanlış olur. Talep etmekte en doğal hakları. Bu arada Kılıçdaroğlu’nun yönetiminde CHP’de seçim süreçlerinde kesinlikle bir zafer ve başarıdan söz etmekte zor. Ancak şu bir gerçek ki, Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun kullandığı siyasi nezakete uyan üslubu, iyi niyetli ve doğrucu tavırları yadsınamaz. Ama Türk siyasetinde maalesef yüksek çıtadan yapılan sert söylemler, kendisine yöneltilen eleştirilere aynı üslupla cevap vermek, yani ‘Gelen taşı gediğine oturtmak’ gerekiyor ki, halkın gönlünde ve partililer arasında yer edinesin. Maalesef bu fotoğrafın karesinde Kılıçdaroğlu’na tam anlamıyla yer dar kalır. 

Yalnız herkes CHP’de bir değişim algısı var sanmasın. Tavandan tabana partililer arasında kesin bir algı da yok. Bir kısım partili ve delege Kılıçdaroğlu’nun CHP’de kalması gerektiğini öngörerek, imza kampanyasına destek vermediği gibi bu durumun partiyi güçsüzleştirdiğini de ile sürüyor.

Olağanüstü kurultay için gereken 625 delegenin oyu gerekiyor. Bu nedenle bir imza furyasıdır gidiyor. Haberlerde  “O imzalar toplandı mı? Sayı kaça ulaştı? Muhalif olanlar kimler? Kurultay olacak mı?” gibi birçok  konuyu işleniyor, muhatapların söylemleri duyuruluyor.  

30 Temmuz imza toplama süresinde son gün. Öyle ki, açıklamalara göre bu sayının şimdiden 618’e ulaştığı iddia ediliyor. İmza veren delegelerin bir kısmının imzalarını geri çektiği yönünde yine iddialar arasında olağanüstü kurultayın gerçekleşip gerçekleşmeyeceği tartışıla dursun CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’ndan önemli bir çıkış geldi.

Kılıçdaroğlu, partisindeki olağanüstü kurultay ve bu kurultay için delegelerden imza toplanması ile ilgili tartışmaları değerlendirirken, "Değişmeyen bir şey varsa o da değişimdir. Göreceksiniz, yeni süreçte de partide ciddi değişiklikler olacaktır. Hiç kimse bundan endişe duymasın." dedi.

Herkes farklı anlamış olabilir ama benim burada anladığım yeterli imzaya ulaşılmayıp kurultay gerçekleşmez ise, özellikle parti içi muhalefet başta olmak üzere Kılıçdaroğlu, ciddi anlamda birçok isimle partinin yollarını ayıracak veya mevcut görevlerinden uzaklaştıracak.

Son tabloya baktığımızda CHP’de KILIÇLAR çekildi ve ne olacaksa oldukça sancılı olacak. Bu arada yerel seçimlere de çok az bir zamanın kaldığını hatırlatmakta büyük fayda var.

İŞLER ‘İYİ’ DEĞİL

Gelelim İYİ Parti’de yaşanan depreme. Şöyle bir hafızalarımızı yoklarsak, seçim dönemi ve sürecini değerlendiren İYİ Parti’nin Afyonkarihasar’da yapılan üç günlük çalıştayında konuşmacılar, içeriden ve dışarıdan partiye yapılan müdahaleleri,  CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce'nin adaylık sürecinin kendilerine verdiği zararı, partinin teşkilatlanma, aday seçimi konusuna yönelik eleştirileri getirdi. Kamuoyu araştırmalarında yüzde 18 civarında görünen oy oranının, seçimde yüzde 10'un bile altına inmesinin nedenlerini tartıştı. İYİ Parti’nin Cumhurbaşkanı adayı olan Genel Başkan Akşener’in partinin bile altında oy alması eleştiri oklarının hedefi oldu. Parti yönetiminin değişmesi için Kurultay dahi istendi.

Bütün konuşmaları dinleyen, not alan Akşener, “Genel Başkan olarak  sorumluluk bana aittir. Bu durumda istifa etmem gerekir” diyerek oloğanüstü genel kurul yapılması kararını  alıp aday olmayacağını da açıkladı. İYİ Parti’de bu karar sonrası tam bir karmaşa yaşandı. Akşener’in kararını gözden geçirip Kurultay’da aday olması için arabasının tekerinin altına yatan da oldu, evine önüne çadır kuranda, kendisini zincirleyende. Mevcut yönetimde yer alan isimlerde ‘Akşener aday olmasa dahi biz Akşener’i aday göstereceğiz’ diyerek net kararlarını ortaya koydu.

MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin ‘Hanımefendi ikna edilmelidir’ sözlerine ise İYİ Parti yöneticileri adeta ateş püskürdü ki, bu mevzu da konu içinde farklı bir cephe açmış oldu.

Şimdi Akşener ikna edilir mi bilinmez ama artı bir lider arayışını da parti içinde görmek mümkün. Öne çıkan isimler ise Ümit Özdağ, Koray Aydın…

Şimdi İYİ Parti Yönetimi Meral Akşener’i tekrar aday göstereceğini açıkladı ama karşısına kim aday çıkacak.

Bu durumda Akşener’in karşısına bir aday çıkmaz ise, parti içi muhalefet yeni ateş almışken sönmüş olacak. Akşener’in mutlak hakimiyeti belirmiş olacak.

İYİ Parti Genel Başkanı başka bir isim olur ise de, Akşener etrafında toplanan birçok önemli ismin partiden uzaklaşacağı öngörüsü de hiçte yabana atılacak cinsten değil.