2021 yılında kilogram fiyatı 27-28 liradan alıcı bulan dünyanın dört bir tarafına ihraç edilen kekik, 2022’da 10 liraya, 2023’de ise 12-13 liraya kadar düştü. Kekik, çiftçinin elinde kaldı. Kekiğin kilogramının 15 liraya mal edildiğini belirten Denizli Merkez Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, “Çiftçiye maliyetinin altında fiyat teklif ediliyor. Çiftçinin yüzde 70 ürünü deposunda, elinde kaldı. Borçlar altında ezilen çiftçi kara kara düşünüyor” dedi. 2 yıldır süren bu durum için çözüm arayışlarının da sonuçsuz kaldığını belirten Gemici, “Maalesef kekik tarlalarını çiftçi, sürerek bozuyor” dedi.

WhatsApp Image 2024-01-09 at 10.18.43 (2)

Dünyanın kekik bahçesi olan ve bu alanda ‘Coğrafi İşaret’ tescili bulunan Denizli kekiği, yemeklere muhteşem bir lezzet katarken, sağlık alanında da faydaları saymakla bitmiyor. Böylesi özel bir aromatik bitkiyi doğal olarak üretebilen Denizli, dünyada da söz sahibi. Dünya’nın kekik üretiminin yüzde 80’i Türkiye’den karşılanıyor. Denizli 200 bin dekarlık üretim alanıyla yurdun kekik üretiminin yüzde 90’ından fazlasını tek başına yapıyor. Öyle ki, Denizli merkez ve ilçelerinde birçok bölge de kekik üretimi tavan yapmış, çiftçinin elde ettiği gelirle de yüzü gülmüştü. Ancak bu masalda kısa sürdü. Bugün gelinen noktada kekik, fiyatları dip yaparken üretici kekik tarlalarını sürerek bozmaya başladı.

WhatsApp Image 2024-01-09 at 10.18.43 (1)

“ÇİFTÇİ KARA KARA DÜŞÜNÜYOR”

Denizli Merkez Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, dünyada kekik üretiminde söz sahibi olan Denizlili çiftçiye alanı dar ettiklerini, çiftçinin kara kara düşündüğünü belirterek konuyla ilgili şu bilgileri verdi, “Kekik, bölgemizde çiftçimizin en önemli geçim kaynakları arasındaydı. Ancak bunu bile çok gördüler. Doğal üretimiyle, aroması ve tadıyla, dünyanın dört bir tarafına ulaşan kekiğimizin adeta ipini çekiyorlar. 2021 yılında Denizli kekiği, 27-28 liradan tüccar alıp, dünyaya ihracatını yapıyordu. Çiftçimizin azda olsa yüzü gülüyor, emeğinin, alın terinin karşılığını alıyordu. 2022 yılında ise, çiftçiden ürünü satın alan tüccar ve firmalar uzlaşınca,  fiyat dünyada hiçbir neden ve talep eksilmesi olmadan 10 liraya düşürüldü. Maliyetinin altına alınmaya çalışıldı. 2023 yılında ise kilogram başına 12-13 lira ürüne fiyat biçiliyor. Enflasyon, girdilerdeki artış ortada. Çiftçinin ürünü çapalarken, toplarken insan gücü maliyetlerindeki artışta aşikar. Ama fiyat tezat olarak dipte! Bu nasıl bir insafsızlık anlamış değilim. Bu durumu Tarım Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığına giderek anlattık. Ulaşabildiğimiz herkese anlattık ancak, çözüm odaklı bir hareket olmadı. Kekik çiftçinin elinde kaldı. Bu yıl üreticinin yüzde 70’i maliyetinin altında kekiğini vermek istemediği için kekik elinde kaldı. Çiftçimiz borçlar altında eziliyor. Dahası maalesef bu sıkıntılar nedeniyle kekik tarlarının çiftçi, sürerek bozuyor. Önemli bir kekik üretim alanı artık yok ” dedi.

WhatsApp Image 2024-01-09 at 10.18.42

“TMO FİYATI BELİRLESİN”

Tüccarın eline kekik üreticisinin bırakılmaması gerektiğini vurgulayan Gemici, “Bu konuda en önemli unsur, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)’nun Kekik Taban Fiyatını güncel şartlara uygun olarak belirlemesi ve alım yapmasıdır. Önceki yıllarda iyi tarım uygulaması desteğinin günümüz şartlarına uygun revize edilmesi, Tarım İlçe Müdürlükleri tarafından kekiği satamayan çiftçilerimize Ziraat Bankası tarafından faizsiz kredi sağlanması da önemlidir.  Bu önerilerimiz üreticilerimizin önümüzdeki yıllarda üretim faaliyetleri için zaruri önem arz etmektedir” ifadelerini kullandı.

7. Sınıf Öğrencisi Zeynep Denizli Valisi Oldu 7. Sınıf Öğrencisi Zeynep Denizli Valisi Oldu

WhatsApp Image 2024-01-09 at 10.18.41