Cumhuriyet Kadınları:   Bu Yılın Anneler Günü Filistinli Kadınlar Günüdür Cumhuriyet Kadınları:  Bu Yılın Anneler Günü Filistinli Kadınlar Günüdür

Sağlık Bakanlığı tarafından ‘Hastalığa Değil, Sağlığa Yatırım Yapmak’ anlayışıyla hayata geçirilen ülke genelinde aile hekimliği hizmetlerini desteklemeyi ve güçlendirmenin yanı sıra birinci basamakta hekimlik dışı sağlık hizmetlerine erişimi kolaylaştırmayı hedefleyen Sağlıklı Hayat Merkezleri, Denizli’de Merkezefendi, Pamukkale ve Acıpayam ilçelerinde faaliyetlerine devam ediyor. 2023 yılında bu merkezlerde yaklaşık 250 bin danışmanlık ve eğitim hizmeti verildi.

1 SAĞLIKLI HAYAT MERKEZİ

“MERKEZ SAYIMIZI 4’E ÇIKARACAĞIZ”

Sağlıklı Hayat Merkezinde yürütülen çalışmalar hakkında sunumlar gerçekleştirilen ve yürütülen hizmetler ile planlamaların değerlendirildiği toplantı sonrası İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk, “Sağlıklı Hayat Merkezleri; sağlık sorunlarına karşı bireyleri ve toplumu korumak, sağlıklı hayat tarzını teşvik etmek, birinci basamak sağlık hizmetlerini güçlendirmek ve bu hizmetlere ulaşımı kolaylaştırmak amacıyla kurulan çok amaçlı yapılardır. Denizli’de 3 adet merkezimiz bulunuyor. 2018 yılında Pamukkale 1 Nolu SHM ve Merkezefendi 1 Nolu SHM ile 2022 yılında da Acıpayam SHM’yi hizmete açtık. Bu yıl da Tavas’ta yapımı devam eden İlçe Sağlık Müdürlüğü, Sağlıklı Hayat Merkezi ve Aile Sağlığı Merkezinden oluşan binamızın tamamlanması ile merkez sayımızı dörde çıkaracağız. Diyetisyen, psikolog, fizyoterapist, sosyal hizmet uzmanı ve çocuk gelişimcilerimiz başta olmak üzere Sağlıklı Hayat Merkezlerimizde hekimlerimiz ve diğer sağlık personelimiz öncelikli olarak kronik hastalıkların önlenmesi boyutunda bir ekip ruhu ile çalışmalarını sürdürmektedirler. Bu merkezlerimizde; risk faktörleriyle mücadele, beslenme danışmanlığı, psikososyal danışmanlık, ağız ve diş sağlığı, enjeksiyon hizmetleri, kadın ve üreme sağlığı, okul sağlığı, kanser erken teşhis tarama ve eğitim, sigara bırakma danışmanlığı, uyuşturucu kullanan kişi ve yakını için danışmanlık, enfeksiyon hastalıklarının kontrolü, bulaşıcı olmayan hastalıkların yönetimi ve gereksinimlere göre  Bakanlığımız tarafından belirlenecek diğer hizmetler bütüncül bir anlayışla, ilgili mevzuat doğrultusunda sunulmaktadır” diye konuştu.

16 SAĞLIKLI HAYAT MERKEZİ

“VATANDAŞLARIMIZ MERKEZLERİMİZDEN ÜCRETSİZ HİZMET ALABİLİRLER”

Sağlıklı Hayat Merkezlerinde KETEM’lerde yapılan kanser taramaları, meme muayenesi ve bilgilendirme eğitimlerinin yanı sıra birçok branşta koruyucu sağlık hizmeti ve danışmanlık verildiğini belirten Öztürk; “Bu bölümlerimizde; sigara bırakma polikliniklerimizde 3 bin 609, evlilik öncesi danışmanlıkta bin 296, sağlıklı beslenmede 7 bin 674, psikolojik danışmanlıkta 4 bin 984, çocuk gelişiminde 2 bin 606, gebe bilgilendirme sınıflarında 4 bin 806, koruyucu ağız ve diş sağlığı ünitelerinde 746, fizyoterapi danışmanlığında 3 bin 44, spor ve eğitim salonlarında 3 bin 31 kişiye danışmanlık verilmiş olup yine halk eğitimlerinde 88 bin 900, okul eğitimlerinde de yaklaşık 100 bin öğrenciye eğitim ve 11 bin 185 öğrenciye de tarama yapılmıştır. “Ülke genelinde aile hekimliği hizmetlerini desteklemeyi ve güçlendirmeyi, birinci basamakta hekimlik dışı sağlık hizmetlerine  erişimi kolaylaştırarak hastaneye yığılmanın önüne geçmeyi, sigara ve benzeri zararlı maddelerin yol açtığı sağlık riskleri ve tehditleri ile mücadele etmeyi; hâlihazırda sağlık beslenme ve hareketli yaşam programı çerçevesinde yürütülen hatalı beslenme alışkanlıkları ve obezite ile mücadele etmeyi; toplumun yaşam kalitesini yükseltecek alışkanlıkları kazandırmayı amaçlamaktadır. Biz de vatandaşlarımızın sağlıklarına yatırım yapmasını istiyoruz ve bu Merkezlerimize bekliyoruz. Aile hekimlerinden ya da bizzat Sağlıklı Hayat Merkezi’ne giderek vatandaşlarımız, randevu alabilir ve bu merkezlerimizden ücretsiz hizmet alabilirler” dedi.

3 SAĞLIKLI HAYAT MERKEZİ