Kripto para birimleri, bir proje ya da bir kullanım alanına özgü olarak üretilebilir. Bazı Kripto paralar mal ve hizmet satımında kullanımına başlanmıştır ve bu yöndeki kullanımlar giderek yaygınlaşmaktadır. Ancak kripto para borsasında işlem yapanların çoğu bu yönünden çok kripto paraların yüksek oranda kar ettirme potansiyeliyle ilgilenmektedir.

Borsa.net uzmanları kripto para birimlerine giriş niteliğinde olacak bilgileri sizler için derledi.

Kripto Para Birimi Nedir?

Kripto para birimleri, mal ve hizmet satın almak için kullanılabilen, dijital ortamda var olan ancak somut bir varlığı yani banknot olarak bir varlığı bulunmayan mal varlıklarıdır. Her geçen gün kripto para birimlerine yatırım yapan yatırımcı sayısı ve kripto para üreticisi şirket sayısı artmaktadır. Kripto para birimlerinin en önemli özelliği blockchain adı verilen teknoloji ağı üzerinde işlem görmesidir. Blockchain, tüm bilgilerin her kullanıcıda saklandığı, çok güçlü şifreleme yöntemlerine sahip, karşılıklı güvene dayalı ve aşılması bilindiği kadarıyla imkansız olan bir ağdır. Bu nedenle kripto para birimleri oldukça güvenilir para birimleridir. Blockchain teknolojisi herhangi bir merkeze ait değildir, tüm kullanıcıların ortak olarak ürettiği bir ağdır. Bu nedenle herhangi bir hiyerarşi, otorite ve yönetim de mümkün değildir. Bu durum da güvenliği artıran etkenlerdendir.

Kripto para birimlerinin günlük hayatta kullanımını sağlamak amacıyla birçok kripto para şirketinin projesi bulunmaktadır. Bazı kripto para birimleri büyük şirketlerle anlaşmalar yaparak mal ve hizmet satımında kullanıma sokulmasını sağlamaktadır. Böylece yakın bir gelecekte kripto paraların günlük hayatta da yaygın bir biçimde kullanılabileceği tahmin edilmektedir.

Kripto Para Birimleri Neden Bu Kadar Popüler?

Kripto para birimlerinin popüler olmasında başlıca iki sebep bulunmaktadır. Birincisi yeni bir teknoloji sayesinde yıllardır bilim-kurgu senaryolarına konu olan dijital paranın gerçek hale gelmesidir. Herhangi bir devlete ya da otoriteye bağlı olmayan sanal para birimlerinin geleceği ne yönde şekillendireceği de büyük merak uyandırmaktadır. Kripto paranın popülaritesinin ikinci ve daha büyük nedeni ise borsadaki büyük yükselişler nedeniyle ciddi karlar elde edilmesini sağlamış olmasıdır. Bitcoin’in tek haneli rakamlardan 5 haneli sayılara ilerleyen yolculuğu birçok kişinin dikkatini çekmiştir. Bunun yanında diğer birçok kripto para biriminin yüzlerce kata varan yükseliş yapmış olması da popülerliğin artmasına neden olmuştur. Ancak bu popülaritenin ardında kripto para borsasında işlem yapmanın bilgi ve deneyim gerektirdiği, yüksek oranda kar yapma ihtimalinin yanında aynı oranda zarar etme ihtimalinin de bulunduğu gerçeği bulunmaktadır. Bilinçsiz yatırımcılar bu gerçeği fark etmeyerek tek yönlü bir şekilde değerlendirme yapmakta, büyük hayallerle yaptıkları yatırımlarında zarara uğramaktadırlar.

Kripto Para Birimleri İyi Bir Yatırım Mı?

Kripto para birimleri, diğer yatırım araçları gibi herkesin kendi durumuna ve hedeflerine göre değerlendirerek yatırım yapması gereken bir araçtır. Yatırımcının kısa vade, orta vade ya da uzun vadede kar amaçlaması ya da yatırım miktarı gibi durumlara göre kripto para birimlerinin iyi bir yatırım olup olmadığı değişiklik gösterebilmektedir. Diğer tüm mal varlıkları gibi kripto para birimleri de doğru analiz, risk değerlendirmesi ve portföy yönetimi ile iyi bir yatırım aracı olabilir. Ancak deneyimsiz yatırımcılar için tamamen rastgele olarak yapılan yatırımların büyük oranda zarar ile sonuçlanacağı da aşikârdır.