Liselere Geçiş Sistemi (LGS) milyonlarca öğrenci 5 Haziran Pazar günü sınava girecek. Sınav yaklaştıkça stres ve kaygı düzeyinin tavan yaptığını belirten Yorum Kurs Kurucu Müdürü Melike Özden, öğrenci ve velilere sınav öncesi tavsiyelerde bulundu. Özden, ‘Başarı her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır’ felsefesiyle hareket ettiğimiz bir yılın daha sonuna geldik. Her gün küçük küçük çabalarla başarıya doğru yol aldığımız bu dönem son bulurken, kontrol altına aldığımız kaygı ve stres ise tekrar kendini göstermeye başladı. Oysa küçük dokunuşlarla hem sizin hem de çocuğunuzun bu süreci sancısız bir şekilde atlatması mümkün” dedi.

“KIYASLANMA ÖĞRENCİDEKİ KAYGI DÜZEYİNİ ARTIRIR”

Sınav döneminde velililere de büyük işler düştüğünü ifade eden Özden, “Öncelikle bilmelisiniz ki sınavdaki başarıyı ders çalışmak kadar etkileyen unsurlardan biri çocuğunuzun iç motivasyonudur. Çocuğunuzdaki iç motivasyonu arttıran ya da düşüren en önemli faktör ise ailedir. Birçok öğrenci maalesef başarı ile sevgiyi eşdeğer görmektedir. ‘Başarılı olursam ailem beni sever, başarısız olursam öğretmenlerim, arkadaşlarım ve ailem beni sevmez’ düşüncesi kaygı, korku ve stres düzeyini arttırır. Yola çıkarken öncelikle bunların farklı şeyler olduğunu anlamalı ve öğrencilerimize aktarabilmelisiniz. Başarısız olsa dahi sevileceğini bilmek öğrencilerimizin gücüne güç katacaktır. Sizler nasıl ki diğer öğrencilerimizin anne-babasıyla aynı özelliklere sahip değilseniz, çocuğunuzdan da bunu beklemeniz yanlış olacaktır. Çocuğunuzdan kendi kapasitesine, yeteneklerine, hayat şartlarına uygun başarı beklemelisiniz. Sınavlar sadece belli başlı becerileri ölçer fakat ölçemediği birçok özellik de vardır. Kıyaslanma öğrencideki kaygı düzeyini artırır, motivasyonunu düşürür ve derslerden uzaklaşmasına sebep olur” diye konuştu. Özden sınava sayılı saatler kala sınavla ilgili de konuşulmaması gerektiğini ifade etti.

Öğrencilere de tavsiyeler veren Özden şu uyarılarda bulundu;

*Her öğrenci bu dönemde mutlaka kaygı ve heyecan hissedecektir. Bu duyguların sadece sizde değil, tüm arkadaşlarınızda da mevcut olduğunu bilin. Zaten amacımız bu duyguları tamamıyla yok etmek değil, belli bir seviyede tutabilmek. Çünkü bu duygular sizi zinde tutan, kamçılayan duygulardır.

*Sizi korkularınızın yönlendirmesine izin vermeyin. ‘Ya başarısız olursam, ya sınav çok zor olursa’ gibi düşünce tarzı sizleri hak ettiğiniz başarıdan mahrum bırakacaktır. Bu sebeple şimdiye kadar neler yaptığınıza ne kadar yol aldığınıza, neleri öğrendiğinize odaklanın.

*Bu süreçte sizi olumsuz etkileyen, paniğe sürükleyen arkadaşlardan ve insanlardan uzak durmalısınız. Mümkün olduğunca arkadaşlarınızla sınavla ilgili konuşmayın. Birbirinize heyecan ve kaygınızı bulaştırma ihtimali bu dönemde çok fazladır. Etkileniyorsanız televizyon veya sosyal medyayı kullanmayın. Bunun yerine sizi mutlu edecek aktivitelerde bulunup açık havada yürüyüş yapabilirsiniz.

*Son zamana kadar ders çalışmayın. Bu kaygıyı arttırır. Bunun yerine son kontrollerinizi yapıp psikolojik olarak kendinizi hazır hale getirmelisiniz.

*Biyolojik saatinizi şimdiden düzenlemelisiniz. Gece geç saatlere kadar yatıp, sabah geç kalkmak biyolojik dengenizi bozacaktır. Her gün en geç gerçek sınav saatine kadar uyanıp kahvaltınızı yapmış olmanız sınav gününe olumlu katkı sağlayacaktır. Bunu başarabilirsiniz. Emin olun sınav sabahı bunun etkisini hissederek bu yazımı hatırlayacaksınız.

*Sınav günü rahat kıyafetler giymeye dikkat edin. Çok dar, kalın, bunaltacak ya da terletecek kıyafetler sınav esnasında konsantrasyonunuzu bozacaktır. Bir gün öncesinden neler giyeceğinizi belirleyin.

*Sınav günü kahvaltınız diğer günlerden farklı olmamalıdır. Zihin açar diyerek normalde tüketilmeyen yiyecekler tüketilmemelidir. Bu durum midenizi rahatsız edebilir ve sınav esnasında sizi zor durumda bırakabilir. Her gün nasıl kahvaltı yapıyorsanız, yine aynı şekilde yapın. Çok yağlı, tuzlu, soğuk yiyeceklerden uzak durun.

*Sınava giderken mutlaka bulunması gereken giriş belgesi, kimlik v.b şeyleri akşamdan hazırlayın ve evden çıkmadan son kontrollerinizi yapın.

*Devamlı problemleri düşünmek motivasyonunuzu düşürüp odaklanmanızı engelleyecektir. Bunun yerine olumlu düşünmeli ya da en azından başınıza gelme ihtimali olan olumsuz şeylerin çözümlerini de düşünmeniz, paniklemenizi engelleyecektir. Örneğin sınav günü heyecandan tam uyuyamayabilirsiniz. ‘Uykusuz kaldım, odaklanamayacağım’ düşüncesi yerine, vücudunuzun kendini aylardır buna hazırladığını ve hiç uyamasanız bile hiç olmadığınız kadar dinç ve zinde hissedeceğinizi bilmelisiniz.

*Sınav esnasında devamlı saate ya da arkadaşlarınızın hızına bakmayın. Bölüm başlangıcında ve bitişinde zamanı kontrol etmeniz yeterli olacaktır. Devamlı saate bakmanız dikkatinizi bozup endişelenmenize neden olur.

*Optik doldururken kesinlikle tüm soruları biriktirip, hepsini aynı anda kodlamaya çalışmayın. Tek bir soruyu yanlış kodlamanız, kaydırma yapmanıza neden olabilir. Bunun yerine soru-soru ya da en azından sayfa-sayfa kodlama yapmanız, kaydırma riskini yok edecektir.

*Tarama yöntemini kullanın, tek bir soruya takılı kalmayın! Sınav başlangıcında sorular size zor gelebilir ve arka arkaya birkaç soru yapamayabilirsiniz. Bu sizi endişelendirip sonraki sorulara da odaklanmanızı engeller ve normalde yapabileceğiniz soruları bile yapamayacak bir hale gelebilirsiniz. Böyle bir durumda soruya bir işaret koyup geçin, tüm sorulara baktıktan sonra yapamadığınız soruları tekrar dönüp çözmeye çalışın. (Mutlaka geri dönüş yapın)”

*Sınava başladığın anda sanki her şeyi unutmuş, hiçbir şeyi bilmiyormuşsun gibi gelebilir. Bu aşırı kaygıdan oluşan bir ruh halidir ve çok normaldir. Birkaç soru çözdükten sonra bu hissinizin kaybolacağından emin olabilirsiniz. Çok heyecanlı hissettiğiniz ve dikkatinizin dağıldığı anlarda arkanıza yaslanarak derin nefesler alıp verin. Nefes egzersizi dikkatinizi tekrar toplamanızı sağlayıp, heyecanınızı yatıştıracaktır. İçinizde ki ışığın farkına varın.

*Unutmayın ki hepinizin içinde parlayan farklı bir cevher var. Birinizin cevheri beyaz, birinizin cevheri sarı ışık yayabilir. Ama hepiniz içinizde taşıdığınız cevheri fark edene kadar bu yolda yürüyeceksiniz. Sınavlar bir geçiş sürecidir. Hayat ise uzun bir yolculuk. Sizler bu yolculukta ulaşmak istediğiniz hedeflere yürürken bizler her zaman yanınızda olacağız. Kaygılarınız ve yaşadığınız sorunlar sizleri hedeflerinizden koparmasın”