Velilerin çocukları için okul tercihi yaparken birçok parametreye bakmasını öneren Denizli Çözüm Koleji Kurucu Ortağı İsmail Kıyak, okulun kurumsal kimliği, öğretmen kalitesi, eğitim programı, ders ve sınavlara hazırlık, yabancı dil eğitimi, teknolojik imkanlar, okulun fiziki imkanları, sosyal, kültürel ve sportif aktiviteler ile beslenme gibi  bir çok başlığın bir arada önemli bir unsur olduğuna dikkat çekti.

“DOĞRU OKUL ÖĞRENCİ İÇİN ÖNEMLİ”

Tercih sürecinde bu dönem son safhaya girildiğini hatırlatan Kıyak, konuyla ilgili şunları söyledi, “Artık öğrencilerimizin tercih sürecinde son safhadayız. Benim düşüncem bir veli için çocuğuna en iyi okulu değil, en doğru okulu bulmasıdır. Öğrencinin dilinden anlayan empatisi yüksek bir okul bulması; öğrencinin mutlu olarak gideceği bir okul bulması bence çok önemli. Bu noktada velilerimizin en başta buna dikkat etmesi gerektiğini düşünüyorum. Huzurlu ve mutlu bir ortamda öğrenci öz güvenini kazanacak, öğretmen ve okulun katkısıyla da başarısı kat be kat artacaktır. Bu önemli bir unsur. Çünkü her öğrenci için her okul verimli olmayabiliyor. Araştırmalara baktığımızda öğretmen kalitesi çocuğun okul başarısını da ciddi oranda etkiliyor. Eğer motivasyonu yüksek bir eğitimci kadrosu söz konusuysa bu oran kat kat artıyor. Bu nedenle velilerimiz öğretmen kadrosu açısından da niteliğe bakmalıdır” dedi.

“OKUL KOLAY ULAŞILIR OLMALI”

Ulaşımında öğrencinin başarısında önemli bir unsur olduğunu aktaran Kıyak, “Ulaşım önemli bir faktör. Evine yakın bir okul bulmamız hem öğrencinin fiziksel manada yorulmaması hem de zaman açısından önemli bir unsurdur. Her gün yolda saatlerini geçiren bir çocuğun performansı düşer. Öğrenciler için en iyi okul, eve yakın okuldur” dedi.

“KURUMSAL OKUL TERCİH EDİLMELİ”

Okul tercihinde eğitim kurumunun kurumsal kimliğinin de çok önemli bir nokta olduğuna değinen Kıyak, “Okulun kurumsal kimliği de  önemli bir faktördür. Okulumuzun kurumsal olması, öğrenci için her şeyin düşünüldüğünü gösterir. Hem akademik, eğitimsel hem de sosyal, sportif ve kültürel açıdan okulun öğrenciye sunacağı hizmetler anlamında hazır olduğunu gösterir. Kurumsal bir okul kimliği çocuğun gelişiminde de önemli bir rol oynar. Öğrenciye rol model olur. Öyle ki, gün gün, ay ay işlenecek müfredatın, ilerlenecek yolun, öğrenciye kazandırılacak beceriler için profesyonel  olarak öğretmenler ve okul yönetimi hazırdır. Bunun velilerimiz açısından çok önemli olduğunu düşünüyorum” dedi. 

“REHBERLİK BAŞARININ SIRRIDIR”

Öğrenci için okulun rehberlik hizmetlerinin önemine de değinen İsmail Kıyak, “Bir okul ve öğrenci için rehberlik hizmetleri en önemli noktalardan birisidir. Es geçilmesi büyük sıkıntılar yaratır. Velilerin rehberlik hizmetleriyle ilgili okulla görüşmesi çok önemli. Ben şuna inanıyorum. İyi bir fizik öğretmeninin fizik dersini daha iyi toplayıp, daha iyi bir yere getirebilir; iyi bir matematik öğretmeni de matematik dersini bulunduğu noktadan daha iyi bir yere getirebilir. Ama iyi bir rehberlik sistemi öğrencilerimizin bütün derslerinde daha iyi bir noktaya gelmesini sağlayabilir. Zaten rehberliğin amacı balık yemeyi değil, balık tutmayı öğretmek. Okulda evde verimli çalışma alışkanlıklarını kazandırmak açısından rehberlik önemli bir unsurdur. Bu noktada velilerimizin hassas olması gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.

“TEKNOLOJİ, FİZİKİ ORTAM VE YABANCI DİL”

Çözüm Koleji Kurucu Ortağı İsmail Kıyak, velilerin okul seçerken yabancı dil eğitimi, okulun fiziki ve teknolojik şartlarını irdelemesi gerektiğini de şu sözlerle paylaştı, “Bununla beraber okulun fiziksel şartları çok önemli. Seçeceğimiz okulun öğrencinin ihtiyaçlarını karşılaması çok önemli. Çağın gereklerini yerine getirmesi çok önemli. Yabancı dil konusu ise elzem bir nokta. Burada yine gözden geçirilmesi gereken şey çocuğun yabancı dil konusunda ulaşması istenen seviyeye nasıl bir yol haritasıyla yönlendirileceği. Yabancı dili öğrenci adeta yaşamalı ki, burada başarı garanti olsun. Ayrıca  sosyal ve sportif faaliyetler akademik başarıyı destekler. Okul öğrencilerini bir sanat veya spor branşına yönlendiriyorsa ne kadar güzel. Hatta olması gereken bu. Çocukların sağlıklı gelişimi için sürekli ders çalışma ve test çözme yeterli olmaz, olamaz. Bir okulun sosyal, kültürel ve sportif açıdan sunduğu hizmetlere de bakılmalıdır.”