Denizli İl Sağlık Müdürlüğü ile Denizli İş Kadınları Birliği Derneği (DİKAB) işbirliğiyle ‘Pembe Şehir Projesi’ hayata geçirildi. Proje kapsamında meme kanserine yakalanmış ve savaşmış deneyimlerini ise “10 Amazon” kitabında toplamış isimler başta olmak üzere ve uzman kişilerin yer aldığı bilinçlendirme paneli gerçekleştirilecek. Ayrıca panele katılan tüm kadınlar meme kanseri taramasından geçirilebilecek. Proje 29 Eylül Cumartesi günü 14.30-17.00 saatleri arasında Merkezefendi Belediyesi Kültür Merkezinde gerçekleştirilecek.

Çağın korkutan hastalığı olan ve gençlerinde çok fazla yakalanmaya başladığı meme kanserine karşı gerçekleşecek etkinliğe Denizli İl Sağlık Müdürü Berna Öztürk, Denizli Gazeteciler Cemiyeti Basın Merkezi İlyas Haytan Toplantı Salonunda gerçekleştirdiği basın toplantısıyla tüm Denizlili kadınları davet etti.

ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR

Meme kanserinde en önemli unsurun erken teşhis olduğuna dikkat çeken ve bu nedenle taramaların hayati önem taşıdığını vurgulayan Öztürk, “Kanser olabilirsiniz. Burada sorun yok. Çünkü tedavisi erken teşhisle mümkün. Önemli olan erken teşhis ve tedavi süreciyle bu hastalığı tamamen vücuttan atabilmek. Bu noktada tarama çok önemli bir unsur. 40 yaş üstü kadınlarda sıklıkla karşılaşılan meme kanserine karşı tarama oranları Denizli’nin çokta iyi değil. Denizli’de 40 yaş üzerinde 180 bin kadın bulunuyor. Her iki yılda bir taramanın tekrarlanması çok önemli. Bu nedenle Denizli’de her yıl yaklaşık 90 bin kadınımız taramadan geçmeli. Bu yıl içinde şu ana kadar 22 bin kadın taramadan geçti. Yıl sonuna kadarda ise yaklaşık toplamda 40 bin kadına ulaşmış olacağız. Yani halen 50 bin kadınımız tarama yaptırmadığı için büyük bir sağlık riski almış oluyor. Bu etkinliğimizin amacı da hem kadınlarımızı bilinçlendirmek ve erken teşhis için taramanın önemini zihinlere yerleştirmek. Benim bir kadın olarak da en büyük isteğim Denizli’de taramadan geçmeyen 2 yılda bir kontrollerini yaptırmayan kadının kalmaması. Bu çok önemli bir unsur. Bu nedenle etkinliklerimize tüm Denizlili kadınlarımızı davet ediyoruz” dedi.

“TECRÜBELERİMİZİ PAYLAŞACAĞIZ”

Daha önce meme kanserine yakalanan ve kanserle savaşını kazanan tecrübelerini ise 10 Amazon Yüksek Doz Yaşam kitabıyla paylaşan Funda Değirmenci’de basın toplantısında kansere karşı taramanın ve erken teşhisle tedavinin önemine vurgu yaparak, tüm kadınları etkinlikler dizisine davet eti. Kitapta kendisi gibi kanserle savaşmış ve tecrübelerini aktarmış 10 kadının hayat kesitleri olduğunu belirten Değirmenci, “Kanserle her şey bitmiş değil. O’nu yenmek elimizde. Önemli olan bilinçli olmak.  Panelde de deneyimlerimizi Denizlili kadınlarımıza aktaracağız” dedi.