Rusya'nın ev sahipliğinde Fransa'nın zaferiyle sona eren 2018 FIFA Dünya Kupası, erken turlarda birçok favori adayın elenmesinin yanı sıra birçok farklı istatistiği ve ilkleriyle de öne çıktı. Fransa'nın kupa macerasında özelikle iki hücum oyuncusu öne çıktı. Turnuvanın en iyi genç oyuncusu seçilen Paris Saint-Germainli Kylian Mbappe ile final maçının en iyi oyuncusu ilan edilen Atletico Madridli Antoine Griezmann, 4'er kez ağları sarsarak takımın başarısında kilit rol oynadı. Hırvatistan karşısında takımının 4'üncü golüne imza atan Mbappe, 19 yıl 207 gün ile Dünya Kupası tarihinde Pele'nin ardından bir final maçında gol atan en genç ikinci oyuncu oldu.

Son 16 turunda Arjantin'e attığı 2 gol ve yaptırdığı penaltı ile de maçın kahramanı olan Fransız forvet, 1958'de 17 yaşındayken hat-trick yapan Pele'den sonra bir Dünya Kupası maçında 2 gol atan en genç oyuncu unvanını da aldı.

Fransa finalde kaybetmesine rağmen elde ettiği ikincilikle Dünya Kupası tarihindeki en iyi derecesini elde eden Hırvatistan, ilginç bir rekorun da altını imza attı. Nijerya'yı 2-0, Arjantin'i 3-0, İzlanda'yı ise 2-1 mağlup ederek D Grubu'nu 9 puanla açık ara lider tamamlayan Hırvatlar, üst turlarda ise final dışında çıktığı 3 maçı da uzatmalara götürerek kazanan tek takım unvanıyla turnuva tarihine geçti.

Turnuvayı 6 golle tamamlayan Harry Kane, "gol krallığı" tacını taktı. İngiltere formasıyla ilk kez Dünya Kupası'nda mücadele eden 24 yaşındaki Kane, Gary Lineker'in (10) ardından İngiltere'nin dünya kupalarındaki en golcü ikinci ismi de oldu.

FIFA Dünya Kupası'nda ilk kez uygulan Video Yardımcı Hakem (VAR) uygulaması, turnuvada istatiksel açıdan birçok rekorun yaşanmasına ön ayak oldu.

Teknolojinin yardımıyla hakemler turnuva boyunca 29 kez penaltı noktasını gösterirken, bunların 22'si golle sonuçlandı. Böylece, turnuva tarihinin en yüksek penaltı sayısına ulaşıldı.