Denizli’de birçok meslekte yetişmiş ve kalifiye elaman sıkıntısı o kadar arttı ki, durum adeta krize döndü. Denizli’de son yıllarda ne terzi, ne kuaför, ne otomobil tamircisi nede el zanaatkarları yetiştirecek çırak, çalıştıracak kalfa, nitelikli elaman bulamaz duruma geldi. Hal böyle olunca da, birçok mesleğin geleceği yok olmayla karşı karşıya kaldı. Denizli’de yılların kuaförü olan meslekte 35’nci yılına giren Zafer Gündüz’de, meslekteki birikimini aktaracak çırak ve kalfa bulamayınca duruma kendi penceresinden tepki gösterdi.

“HERKES MASA BAŞI İŞ ARIYOR”

İş-Kur, sosyal medya, eş dost aracılığıyla uzun zamandır arayışını sürdürdüğü yetiştirecek çırak ve kalfa bulamadığını belirten Gündüz, “Kuaförlük mesleği geleceği her daim olan önemli bir meslek. Ancak günümüzde sadece bizde değil tüm zanaatkar mesleklerde çırak ve kalfa sıkıntısı yaşanıyor. Aileler çocuklarını her ne hikmetse kuaför olmaya yönlendirmek istemiyor. Dahası zanaat öğrenmelerine sıcak bakmıyor. Hepsi çocukları okuyup beyaz yakalı iş sahibi olacak umuduyla çırpınıyor. Ancak böyle bir dünya yok. Günümüzde maalesef çırak bulunmuyor. Yani birçok mesleğin sonu geliyor. Dahası meslekte kalfa olmuş arkadaşlarla görüşmelerimizde sanki masa başı iş arıyorlar. Bu da garip. İşimizin niceliği niteliği ortada. Kimi mesai saatlerini kimi ise çalışma şartlarını beğenmiyor. Dahası bazıları öyle şartlar sunuyor ki, sanki şirketler gurubu yönetiyor, CEO arıyoruz” diyerek yaşadığı süreci paylaştı.

MİZAHİ TEPKİ VERDİ

Olmadık taleplerle de karşılaşmasının ardından Zafer Gündüz, duruma tepkisini kuaförün camındaki kalfa, usta yazısını kaldırıp yırtarak yerine,  “Kalfa-Çırak Değil CEO Aranıyor” yazısı asarak gösterdi. Gündüz amacının, çırak ve kalfa sıkıntısını kendi penceresinden mizahi bir dille topluma göstermek olduğunu dile getirdi.

DAHA ÇOK SORAN OLDU

Yazıyı görenlerin gelerek şaşkınlıkla kendisine sorduğunu belirten Gündüz, “Cama astığımız yazı dikkat çekti. İnsanlar gelip soruyor. ‘Nedir bu?’ diye. Bizde sorunu anlatıyoruz. Kimi bir yüzünde bir tebessümle gidiyor kimi ise, durumun ne kadar trajikomik olduğunu belirtip yetkililerin biran önce toplumsal bir bilinçlendirme yapmasını öneriyor. Hayırlısı” dedi.