Merkezefendi Sol Kültür’ün Nisan ayının son etkinliği, Zafer Aydın’ın senaryosunu yazıp Cihangir Köse ve Nesrin Uçar ile birlikte hazırladığı “İşçilerin Haziranı 15-16 Haziran 1970” adlı belgeselin gösterimi oldu. Ayşe Lebriz Berkem’in seslendirdiği, Erdal Güney’in müziğini yaptığı belgesel ilgiyle izlendi. Etkinlik, Bora Baha Kaptan moderatörlüğünde söyleşi ile devam etti.
KESK Denizli Şubeler Platformu, TMMOB, Büyük Menderes İnisiyatifi, EMEP, SOL Parti ve TİP temsilcilerinin katıldığı etkinlikte filmin yazarı ve yapımcısı Zafer Aydın konuştu.
İKİ TEMEL AMACIMIZ VARDI
Belgeseli yaparken iki temel amaçlarının olduğunun altını çizen Zafer Aydın, “Biri işçi sınıfı tarihine mal olmuş bu önemli direnişi kalıcılaştırmak; ikincisi, bugün işçi sınıfı hareketinin kendine bir yön aradığı, çıkış aradığı bir ortamda 'ne yapabiliriz' sorusuna cevap arayanlar için bir örnek olmak ki tarih aynı zamanda bir ilham kaynağıdır.” Dedi.
15-16 HAZİRAN BİRDENBİRE GERÇEKLEŞMEDi
Anti-emperyalist gösterilerden, sosyalist fikirlerin yaygınlaşmasına kadar pek çok etmenin şekillendirdiği politik ve kültürel atmosferde 15-16 Haziran’a girildiğini ifade eden Zafer Aydın, “Diğer taraftan 1963 Kavel greviyle birlikte işçi sınıfı mücadele için önemli bir birikim ve beceriye sahip olmuştur. Bu arka plan bilgisi aktarılmadan 15-16 Haziran eksik kalır. Sınıf sendikacılığı perspektifine sahip sendikaları işyerlerinde elemine edemeyenler, bu defa yasal düzenlemeyle konuyu çözme işine girişmişlerdi. Dolayısıyla işçiler, işyerinde DİSK’i boğma çabalarına hangi gerekçelerle itiraz ettilerse 15-16 Haziran’da da aynı gerekçelerle hareketlendiler.” dedi.
İŞÇİ SINIFINA HİÇBİR ŞEY LÜTUF OLARAK VERİLMEMİŞTİR
İşçi tarihi üzerine yaptığı çalışmalara değinen Zafer Aydın, “Emekçilere hiçbir şey lütuf olarak verilmemiştir. Tüm kazanımların arkasında büyük mücadele var. Ecevit için işçi haklarını tanıyan kişi denir. Eğer Derby (1968), Kavel (1968), Singer (1969), Demir Döküm (1969), Sungurlar (1970) grev ve direnişleri olmasaydı, yıllardır sürüncemede bekletilip her seçimde vaat olarak önerilen o yasaların çıkması mümkün değildi.” dedi.
Söyleşinin ardından etkinlik katılımcıların sorularıyla devam etti.
NE OLMUŞTU ?
15-16 Haziran 1970 yılında dönemin iktidarının DİSK’in varlığını fiilen ortadan kaldırmayı amaçlayan bir yasa değişikliğine karşı on binlerce işçi iki gün boyunca İstanbul ve Kocaeli’nde devasa bir işçi isyanı ve direniş gerçekleştirmişti. Direniş başarıyla sonuçlanmış iktidar yasayı geri çekmişti.