Çameli ilçesi Akpınar Mahallesi'nde yaşayan 70 yaşındaki Ramazan Kaval, işlettiği kahvehanesinde odun ateşiyle çay demleme geleneğini yaşatmaya çalışıyor. 30 yaşında babasından mesleği devralan 3 çocuk babası Kaval, ömrünün büyük kısmını kahvehanesine ayırdı. Burada diğer kahvehanelerden farklı olmak isteyen Kaval, atalarından kalma gelenek ile yıllardır odun ateşinde çay demlemeye devam ediyor. Müşterileri tarafından yoğun ilgiyle karşılaşan Kaval, mahallesinde bulunan kahvehanede 40 senedir odunla çay demlemeyi sürdürüyor.

AW888078_04

1800’LÜ YILLARA DAYANIYOR!

Çay ocağı işletmesini ise 5 kuşaktır devam edildiğini, dedesinden kalan demleme yöntemini hiç bozmadığını dile getiren Kaval, 5 nesildir çaycılık yapan aile geleneğinin 1800'lü yıllara dayandığını anlattı. Atalarının bir aşağı mevkiinde ağaçların altında babasından ve dedesinden dinlediği kadarı ile yolda geçenlere çay ikram ederek ticaret hayatına atıldığını söyledi.

AW888078_02

Yeşilay’dan Bisiklet Severlere Davet Var Yeşilay’dan Bisiklet Severlere Davet Var

Lezzetiyle ismini duyurduğunu ve çayını içmek isteyen diğer mahalle sakinlerinin geldiğini ifade eden Kaval, doğal kaynak suyunu kullandığını belirterek, “Uzun süreli yandığı için başta meşe ve çam odunu tercih ediyorum. Çayın demlenme sürecinde ağır ateşte kaynayan su sayesinde çayın özü çıkıyor. Böylece çayın demi de taze kalıyor” diye konuştu.

AW888078_05

 “ATEŞİMİZ HİÇ SÖNMEDİ”

 “40 yıldan beri kahvede bu çayı demliyorum” diyen Ramazan Kaval,  “5 nesilden beri devamlı odun çayı demleme geleneğimiz devam ediyor. Yakında oğluma devredeceğim. Torunlarım da bu işe özeniyor ve inşallah kıyamet kopasıya kadar devam edeceğiz. Vatandaşlarımız köylü olduğu için sabah saat 10.00’da açıyoruz ve kahvehaneyi akşam saat 20.00'de kapatıyoruz. Yaz döneminde ise gurbetçiler geldiğinde gece saat 03.00’e kadar açık oluyoruz” dedi.