Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu, Türk Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni kabul etti. Teklif, gerekli onayların ardından Resmi Gazete'de yayımlandı. Böylece ceza infaz sisteminde değişiklikler içeren paket, resmi olarak uygulamaya konuldu.

İNFAZ DÜZENLEMESİNİN KAPSAMI

Düzenleme, 31 Temmuz 2023 tarihinden önce işlenen suçlardan dolayı hüküm giymiş ve önceki infaz hükümlerinden yararlanamayan yaklaşık 55 bin hükümlüyü ilgilendiriyor. Bu kişiler, kapalı ceza infaz kurumundan açık ceza infaz kurumuna geçişte veya denetimli serbestlik uygulamasında 3 yıl erken yararlanma hakkına sahip olacak. İlk aşamada yaklaşık 50 bin hükümlünün tahliye edileceği öngörülüyor.

KAPSAM DIŞI TUTULAN SUÇLAR

Manisa Şehzadeler Belediye Başkanı Gülşah Durbay hayatını kaybetti
Manisa Şehzadeler Belediye Başkanı Gülşah Durbay hayatını kaybetti
İçeriği Görüntüle

TBMM görüşmeleri sırasında verilen önergelerle infaz indiriminin kapsamı daraltıldı. Terör suçları, örgütlü suçlar, kadına ve çocuğa yönelik kasten öldürme, cinsel saldırı ile çocuğun cinsel istismarı gibi ağır suçlar düzenlemeden yararlanamayacak. Ayrıca depremde bina yıkılması sonucu ölüme neden olma suçlarından hüküm giyenler de deprem mağdurlarının talepleri doğrultusunda kapsam dışı bırakıldı.

TEKLİFTEKİ YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER

Kanun teklifi başlangıçta 38 madde olarak Genel Kurul'a sunuldu. Görüşmelerde, 5651 Sayılı İnternet Kanunu'na ilişkin Anayasa Mahkemesi iptal kararlarını içeren 30, 31 ve 32'nci maddeler çıkarıldı. Bunun yerine 5 yeni madde ihdas edildi. Covid-19 dönemi infaz düzenlemesinin genişletilmesi hedeflenirken kapsam belirli suçlar için kısıtlandı.