Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Lutfihak Alpkan, “Bilimsel Araştırma Etiği” başlıklı konferansta konuşmacı olarak yer aldı. Pamukkale Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi A Blok Şehit Piyade Teğmen Bekir Can Kerek Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinlik, Uluslararası Ekonomi Yaz Seminerleri 2026 (EYS'26) kapsamında gerçekleştirildi. İİBF öğretim üyeleri ile seminer katılımcılarının yoğun ilgi gösterdiği konferansta, bilimsel araştırmalarda etik ilkelerin önemi vurgulandı.

ÜST DÜZEY KATILIM GERÇEKLEŞTİ
Konferansı Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet İnel ve Prof. Dr. İbrahim Türkçüer, İŞKUR Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Işık, İİBF Dekanı Prof. Dr. Ender Coşkun, Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aliyar Demirci, TÜİK Denizli Bölge Müdürü Özer Coşkun, Denizli Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Çağrı Çeliktaş, SGK İl Müdürü Abdullah Mersin, TKDK Denizli İl Koordinatörü Bilal Taştepe, Denizli SMMMO Başkanı Nuri Karakuş, Denizli Ticaret Odası Meclis Üyesi Bekir Çakır ile DENİB Başkan Yardımcısı Sedat Erikoğlu takip etti. Etkinlikte bilimsel araştırma etiği konusunda detaylı sunum yapıldı.

ETİK İLKELER VE İHLALLER ELE ALINDI
Prof. Dr. Lutfihak Alpkan, etik ve araştırma etiği kavramlarından yola çıkarak toplumda geçerli ahlak kurallarının araştırmacılar için de bağlayıcı olduğunu belirtti. Araştırma ve yayın sürecinin temel ilkeleri üzerinde duran Bakan Yardımcısı, bilimsel çalışmalarda ortaya çıkabilecek etik ihlal türlerini örneklerle açıkladı. Konferansta ayrıca çıkar çatışması, p-hacking ve HARKing gibi tartışmalı araştırma uygulamaları ele alındı ve etik ihlallerin sonunda araştırmacıların karşılaşabileceği yaptırımlar detaylandırıldı.
KONFERANS TOPLU FOTOĞRAF ÇEKİMİYLE SONA ERDİ
Yoğun ilgi gören konferans, bilimsel araştırmalarda etik standartların önemine dikkat çekti. Etkinlik, katılımcılarla birlikte çekilen toplu fotoğraf ile tamamlandı. Uluslararası Ekonomi Yaz Seminerleri 2026 kapsamında düzenlenen konferans, akademik camiada etik farkındalığını artırmayı amaçladı.




