Çal’dan yola çıkan Karakeçili Yörükleri'nin bahar göçüne eşlik etmek isteyen Uşak Valisi Funda Kocabıyık, Bulkaz Dağı eteklerinde yörüklere katıldı. Yedi gün süren 120 kilometrelik yörüklerin yolculuklarının son gününde gün boyu toplam 16 kilometre yürüyerek derin kanyonları ve sık ormanlıkları geride bırakarak Banaz ilçesi sınırlarında Karakeçili Yörükleri'nin yazı geçireceği yaylaya ulaşan Kocabıyık, zorlu yolcuğa tanıklık etti. Kendisini karşılayan Yörük aileleriyle sohbet eden, onlarla aynı sofrayı paylaşan Kocabıyık, onların sorunlarını dinledi. Türkiye'de üç ana göç yolu bulunduğunu, bunlardan birininde Afyonkarahisar'dan Aydın ve İzmir'e uzandığını belirten Kocabıyık, yüzlerce yıldır kullanılan bu göç yolunda yürümenin kendisi için çok özel olduğunu dile getirdi.

ONLARA EŞLİK ETMEK MUHTEŞEM BİR TECRÜBEYDİ

Ailelerin çok zor şartlarda yaşadığına dikkati çeken Kocabıyık, "Karakeçili Yörükleri bizim kültürümüzün temel unsurlarından, onlara göç yolculuklarında eşlik etmek bir gün geçirmek muhteşem bir tecrübeydi. Kadınlı erkekli, çocuklu göçüyorlar. Bu unsanlar yaz kış çadında yaşıyorlar, çocuklarını doğada yetiştiriyorlar. Kendi hallerinde yürekli vatan sevgisiyle dolu onurlu insanlar." dedi.

KEÇİ DOĞUMUNA TANIKLIK ETTİ

Uzun yolculuk sırasında bir anne keçinin doğumuna tanıklık eden Funda Kocabıyık, bir süre yeni doğan oğlağı kucağında taşıdı. Yolculuk sırasında Yörük kadınlarla bol bol sohbet eden Kocabıyık, çocuklarını mutlaka okutmaları konusunda tavsiyelerde bulundu. Karakeçili Yörüklerinin Ege'den Doğu Anadolu'ya uzanan coğrafyanın dağlık alanlarında hayvancılık yaparak geçimlerini sağladığını vurgulayan Kocabıyık, "Günde ortalama 20 kilometre yol yürüyerek bir haftada buraya kadar gelmişler. İrili ufaklı bin 100 keçiyle göçüyorlar. Belirlenen dinlenme noktalarında kısa molalar veriyorlar. Yüzyıllardır aynı rotanın kullanılması çok heyecan verici, yıl boyu Yörük mezarları, Yörük obaları gördük, doğa muhteşemdi." İfadelerini kullandı.

İLK KEZ BİR VALİ BİZİ ZİYARET ETTİ

Gün boyu Vali Funda Kocabıyık'la birlikte yürüyen Yörüklerden Emin Çakal, valinin kendilerini ziyaret edip kendilerine eşlik etmesinden büyük memnuniyet duyduklarını dile getirdi. Ziyaretin ailesi ve tüm Yörükler için anlamlı olduğunu belirten Çakal, "İlk kez bir vali bizim yanımıza geldi, bizimle kilometrelerce yürüdü, bir gün geçirdi. Yörük sofrasında bizimle yan yana oturdu, çok mutluyuz." diye konuştu.