2020 verilerine göre Adıyaman’ın ardından yıllık 13 bin ton ile Türkiye’nin 2. büyük tütün üretim yeri olan Denizli’de 2022’de 55 lira olan tütün başfiyatının, tüccar tarafından henüz açıklanmasa da 75 lira seviyesinde olması bekleniyor. 1 yıl içinde motorin ve iş gücü gibi tütünün en büyük girdi maliyetlerinde yaşanan fahiş fiyat artışı, geçen yıl üreticinin belini büktü.

BAŞFİYATIN 100 LİRA OLMASINI İSTİYORLAR

Çiftçi Bağ-Kurundaki artış da dikkate alındığında, tütün başfiyatının 100 lira olmasını istiyor. Tütün üreticisi geçen hafta Uşak’ın Eşme ilçesinde yapılan eylemde sorunlarını dile getirmişti. Yine Denizli’de üreticiler şehri ziyaret eden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na sorunlarını aktarmıştı. Üretici, Eşme’nin ardından Denizli’de en çok tütünün üretildiği ilçeler arasında yer alan Kale ilçesinde ikinci eylemi yapmaya hazırlanıyor. Tütüncüler mitingini Cumartesi günü saat 13.00’te yapılması planlanıyor.

Babadağ Belediyesi De Borcunu Açıkladı Babadağ Belediyesi De Borcunu Açıkladı

6 AY EMEK VERİYORLAR

Mart ayında tohumların ocaklara yatırılmasıyla başlayan tütünün zorlu yolculuğu, Nisan-Mayıs ve Haziran ayında yapılan dikim ve çapalama işleminin ardından Temmuz ayı ortasında Ekim ayına kadar devam eden hasat sezonu ile devam ediyor. Hasadın ardından satışa hazır hale getirmek için tavlama ve paketleme işlemi de gören tütün, yaklaşık 10 aylık üretim ve hasat döneminin ardından satışa çıkarılıyor.