Denizli’de  özellikle son yıllarda üretimi artış gösteren, kıraç arazilerin mor bereketi lavanta,  kozmetikten, temizlik sektörüne, sağlıktan sanayiye geniş bir platformda kullanılıyor. Öyle ki, cennet bahçesine dönüşen mora bezenmiş tarlalara insanlar fotoğraf çektirmek için akın ediyor.

Denizli Tarım ve Orman Müdürlüğümüzce yürütülen, 'Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Yaygınlaştırılması Projesi' kapsamında Acıpayam ilçesi Mevlütler mahallesinde 4 yıl önce üretici  Hüseyin Gündoğar’ın 50 dekarlık kıraç arazisi lavanta bahçesine dönüşmüştü. Çiftçi Gündoğar, mor bereket lavantanın hasadına başladı. Lavantanın yağını çıkartacak olan üretici, pazarı hazır olan lavantadan ciddi gelir sağlayacak.

Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcımız Saffet Üge, Denizli’de lavanta ekiminin artırılması noktasında önemli çalışmalar yürütüldüğünü belirterek, şunları söyledi, “Lavanta; tıp ve kozmetik sektörünün yanı sıra yağ üretim sektöründe de yaygın olarak kullanılmakta, nektarı ve kokulu çiçekleriyle de arıcılığa katkısı bulunmaktadır. Bu amaçla bölgemizde ek gelir getirici yeni üretim modellerini geliştirmek amacıyla, lavanta yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması hedeflenmektedir. Böylece hem görsel amaçlı kırsal turizmi geliştirmek hem de lavanta yağı üretiminin geliştirilmesi planlanmaktadır.

Denizli'de son yıllarda hızla yaygınlaşan ve hasadına başlanılan lavanta 2015 yılında 3-4 dekar civarında iken, bugün üretim alanı 1000 dekarın üzerine çıkmıştır. Hem üretim, hem de turizm açısından ekonomiye katkı sağlayan ve üretim talebi gün geçtikçe artan lavantanın, yapılan desteklerle önümüzdeki yıllarda 50 bin dekara kadar çıkması hedeflenmektedir.”