Kamuoyundan gelen yoğun taleplerin dikkate alındığını belirten AK Parti Denizli Milletvekili  Nilgün Ök, Plan ve Bütçe Komisyonunda yapılan çalışmalar sonucunda TBMM Genel Kurulunda yasalaşan Kanunda, kamu kurum ve kuruluşları, vatandaşlar ve iş dünyası adına önemli düzenlemeler yapıldığını söyledi. AK Parti Denizli Milletvekili, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi Nilgün Ök, yaptığı açıklamada, “Bankacılık Kanununa eklenen geçici madde ile finansal güçlük içinde bulunan ancak borçlarının yeniden yapılandırılmasıyla faaliyetlerine devam etmesinin mümkün olduğu tespit edilen firmaların borçları yeniden yapılandırılarak, üretimin, yatırımın, ihracatın, istihdamın kısacası sürdürülebilir büyümenin devamı sağlanacaktır. Bu tespit işlemi ise bağımsız denetim kuruluşlarınca veya çerçeve anlaşmaları kapsamında belirlenecek yeterli bilgi ve uzmanlığa sahip kuruluşlarca yapılacaktır. Maddenin yayım tarihinden itibaren 2 yıl süre ile uygulanacak olan hükümleri, 2 yıl daha uzatmaya Cumhurbaşkanı yetkilidir” dedi.

MERKEZ BANKASI’NA %10 YEDEK AKÇE

Merkez Bankası Kanunu’nda yapılan ihtiyat akçesi düzenlemesiyle, kar dağıtımının dünya örnekleriyle uyumlu hale gelmesi sağlandığını belirten Ök, “Merkez Bankasının yıllık safi karının yüzde 20'sinin ihtiyat akçesine ayrılacağına yönelik hüküm kaldırılmış olup, hisse senetlerinin nominal değerleri üzerinden yüzde 6 oranında ilk kar hissesi hissedarlara dağıtılmaya devam edilecek. Bunun ödenmesinden sonra kalan miktarın yüzde 10'u, "fevkalade ihtiyat akçesi" yerine, ihtiyat akçesine aktarılacaktır” diye konuştu.

“YENİ KANUNLA VARLIK BARIŞI 6 AY UZUYOR”

ÖK; “Getirdiğimiz düzenleme ile 31 Aralık 2019 tarihine kadar Yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının Ülkemize getirilerek milli ekonomiye kazandırılmasına ve bu varlıklarını ülkemize getiren gerçek ve tüzel kişilerin maddedeki hükümler çerçevesinde bu varlıkları serbestçe tasarruf edebilmelerine imkân sağlanacaktır. Bildirim yapılan yurtdışı varlıklar ile beyan edilen yurtiçi varlıkların değerleri üzerinden yüzde 1 oranında vergi alınacak olup, Bildirilen veya beyan edilen tutarlara ilişkin tarh edilen verginin süresinde ödenmesi ve bildirilen varlıkların bildirim tarihinden itibaren 3 ay içinde Türkiye’ye getirilmesi halinde hiçbir şekilde vergi incelemesi yapılmayacaktır” dedi.

“GÜMRÜKTE EL KONULAN TAŞITLAR SAHİPLERİNE İADE EDİLECEK”

Milletvekili Ök, “Genel Kurulda yasalaşan aynı kanun paketinde;  31 Aralık 2019 tarihine kadar ilgili gümrük idaresine başvurulması ve ödenmesi gereken Özel Tüketim Vergisi'nin (ÖTV) yüzde 25'inin ilgili tahsil dairesine 1 ay içinde ödenmesi halinde araç hakkında el koyma ve müsadere kararı verilmeyecek. Ayrıca mevcut el koyma kararı kaldırılacak ve el konulan aracın sahibine iade edilmesine karar verilecek” diye ifade etti.

KLONLANAN TELEFONLAR KAPATILIYOR

Klonlanmış telefonların 4 ay içerisinde kullanıma kapatılacağını belirten Ök, “Bunların sisteme dahil olabilmesi için, vatandaşlar 1 yıl içerisinde müracaat edip 250 lira yatırmaları halinde entegre edilecek” diye konuştu.

LİSANSSIZ ÜRETİM SANTRALLERİNE YÖNELİK DÜZENLEME

ÖK; “Getirdiğimiz düzenleme ile lisanssız elektrik üretim tesisi yapma hakkını kazanan ama çağrı mektubu tarihinden bağlantı anlaşması süresi sonuna kadar tüketim-üretim bağı kopmuş olması nedeniyle lisanssız üretim faaliyeti yapma hakkını kaybedenlere, 30 günlük bir düzeltme süresi verilecektir. Böylece şu an atıl durumda olan 77 megavatlık bir yatırımı Ülkemize tekrar kazandırmış olacağız” diye konuştu.