Denizli İhracatçılar Birliği Başkanı Hüseyin Memişoğlu, 2018 yılı ihracat rakamlarına ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu; “Sayın Bakanımız Ruhsar Pekcan tarafından bugün açıklanan ihracat rakamlarında, 2018 yılını güçlü bir şekilde noktaladığımızı gördük. ‘İhracatta Rekorlar Yılı’ ilan edilen 2018’de, ülkemiz ihracatı yüzde 7,1 artışla 168,1 milyar USD oldu. Bu rakam, Cumhuriyet tarihimizin en yüksek ihracatı olarak kayıtlara geçti. Aralık ayında ise ülkemiz ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,4 artışla 13,9 milyar dolar olarak gerçekleşti ve böylelikle 2018 Aralık, tüm zamanların en çok ihracat yapılan aralık ayı oldu” dedi.

DENİB VE DENİZLİ İHRACATI DA REKOR KIRDI

Hüseyin Memişoğlu, “Ülkemizin en çok ihracat gerçekleştiren 9. ili konumunda bulunan Denizli, 2018 yılında sıralamadaki yerini korudu. Yıl içinde çeşitli rekorlara imza atan ilimiz ihracatı 2018 yılında, 3 milyar 370 milyon USD ile tarihinin en yüksek ihracat rakamına ulaştı. İhracatımız, bir önceki yıla kıyasla yüzde 10,4 yükseliş ile çift haneli artış gösterdi. 2019 yılında da ilimizin güçlü ihracat artışını sürdüreceği kanaatindeyiz. Yılsonu için kendimize 3 milyar 750 milyon USD hedef koyduk ve tüm ihracatçılarımızda birlikte bu sene de hedefimize emin adımlarla yürüyeceğiz. Denizli İhracatçılar Birliği’ne üye firmalar tarafından yapılan ihracat ise, 2018 yılında yüzde 4 oranında yükselerek 2 milyar 544 milyon USD oldu. Birliğimizin kurulduğu günden bu yana ulaştığımız en yüksek değer olarak kaydedilen bu rakamın, hepimiz için ekstra motivasyon kaynağı olduğunu ifade edebiliriz. Yıl boyunca fuarlara katılım sağlayan, ikili görüşmeler gerçekleştiren, müşteri ziyaretlerinde bulunan, ilimizin ihracat bayrağını dünyanın hemen hemen her yerinde dalgalandıran ve bugün ulaştığımız rakamların en büyük mimarı olan ihracatçılarımızı başarılarından ve ilimiz ekonomisine sundukları katkılardan dolayı kutlamak istiyorum” diye konuştu.

DENİB’DEN 171 ÜLKEYE İHRACAT

Denizli İhracatçılar Birliği’nin, 2018 yılında 171 ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini belirten Memişoğlu, “En çok ihracat yaptığımız ülke Birleşik Krallık olurken; ardından Almanya, Birleşik Devletler, İtalya ve Fransa geldi. En büyük ihracat pazarımız olan Avrupa Birliği’ne ihracatımız, 2018 yılında yüzde 4’ün üzerinde artarak 1 milyar 635 milyon USD oldu. Avrupa Birliği, toplam ihracatımızdan aldığı yüzde 64’ü aşan payla, ilimiz ihracatı için stratejik önemini sürdürdü. Bu sene de, Avrupa ekonomisinde yaşanacak gelişmeleri yakından takip etmeye devam edeceğiz. DENİB ihracatının ön sıralarındaki sektörleri incelediğinde, listenin en üstünde yüzde 54,2’lik payla tekstil ve konfeksiyon sektörü yer alıyor. DENİB ihracatında öne çıkan diğer sektörlerin toplam ihracatından aldığı yüzde 15 pay ile elektrik, elektronik, hizmet, yüzde 10,1 pay ile demir ve demir dışı metaller, yüzde 5,4 pay ile madencilik ürünleri olduğunu ve ihracatında son yıllarda yaşanan sektörel çeşitliliğin devam ettiği söylenebilir. 2019 yılında ülkemizin hedefi olan 182 milyar USD’lik ihracat yolculuğumuza, Denizlili ihracatçılar olarak her zaman olduğu gibi olumlu katkılar sunacağımızı, güçlü ihracatın sağlıklı ve sürdürülebilir büyümeyi de beraberinde getireceğini düşünüyorum” diye ifade etti.