Denizli Çardak Havaalanını yılda yüz binlerce vatandaş kullanıyor. Denizli’ye 75 kilometre uzaklıktaki havaalanına toplu ulaşımın dışında taksi hizmeti önemli bir yer tutuyor. Öyle ki, kent merkezinden ya da havaalanından kent merkezine birçok yolcu taksiyi tercih ediyor. Ancak 2018 yılının sonlarında yaşanan olay taksi hizmetini işlemez hale getirmişti. Çardak Havalimanını kullanan, iş dünyasında turizme ve vatandaşlara kadar tüm kesimleri etkileyen olay büyük bir kriz yaratmıştı. Bilindiği üzere 2018 Eylül ayında Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DHMİ), Çardak Havalimanı’nda Pamukkale Taksiciler Kooperatifi’ne bağlı taksilerin sözleşme hükümlerine aykırı şekilde dolmuş taksicilik yaptıklarını tespit ederek, sözleşmeyi erken feshetmişti. O günden ihale tarihine kadar yaklaşık 6 aylık süreçte toplu taşıma değil taksi hizmeti almak isteyenler sıkıntı nedeniyle büyük mağduriyetler yaşadı.

REKABET NEDENİYLE 2 KEZ İHALEYE ÇIKTI

DHMİ Genel Müdürlüğü de taksi ile ilgili yeni dönemi başlatacak ilk ihaleyi 19 Şubat 2019 yapmıştı ancak o da rekabete kurban gitmişti. 2 rakip taksi kooperatifinin karşı karşıya geldiği ihalede taksi başı aylık ücret 600 liradan açılmış olmasına rağmen rakam 28 bin liraya kadar çıkmıştı. Rekabet nedeniyle astronomik teklifler veren iki kooperatifte 50 şer bin liralık teminatlarını yakarak ihaleyi üstlenmemişti. 17 Mayıs’da gerçekleşen ikinci ihalede ise aylık taksi başı ücreti 7 bin 150 lira teklif eden Havtaş Taksi Kooperatifi çekişmeli ihaleyi kazanmıştı. İhale süresi bazında kooperatif 1 milyon liralık ödeme taahhüdü vermişti.

YENİ İHALE TARİHİ VE ŞARTLARI AÇIKLANDI

DHMİ, Denizli Çardak Havalimanı taksi hizmetlerini 31 Aralık 2020 tarihine kadar ihale edileceğini kamuoyuna duyurdu. İhale ise 24 Mart tarihinde Çardak Havaalanında yapılacak. DHMİ, ihaleye katılacak firmalar için ise istenen araçların özelliklerini en fazla 4 yaşında ve en az 15 araç ile hizmet verilmesi kaydına bağladı. Her bir araç için ise, KDV dahil aylık 8 bin 500 TL muhammen kira bedeli üzerinden açık ihale usulü ile ihale edileceğini duyurdu. 15 taksi için 9 aylık süreçte KDV dahil istenen toplam muhammen bedel ise, 1 milyon 147 bin 500 lira.

YENİ İHALE İÇİN ÖNLEM

Geçmişte yaşanan rekabet nedeniyle kooperatifler arasında teminatı yakma pahasına astronomik rakamlara ihale bedelinin çıkması ve sonrasında firmaların çekilmesi nedeniyle DHMİ, bu kez önlem aldı. Daha önce 50 bin lira olan geçici teminat oranını DHMİ, firmaların keyfi fiyatlar vererek teminatı yakmalarının önüne geçip, caydırıcı olmak amacıyla bu kez 200 bin liraya çıkardı. Astronomik veya keyfi rakam veren kooperatifler 200 bin lirayı yakmayı göze almak durumunda kalacak.