Türkiye döviz üzerinden ekonomik saldırılarla karşı karşıya. Türkiye özellikle ABD'nin haksız dayatmaları karşısında sağlam bir duruş göstermeye çalışırken, dünya ülkelerinden de Türkiye'ye büyük destek gelmeye devam ediyor.

Rusya, İtalya, Almanya, İran, Pakistan, Lübnan ve Katar gibi ülkeler yaptıkları açıklamalarla ABD'ye karşı Türkiye'ye desteklerini açıklarken, birçok Arap ülkesinde ise dolar bozdurup TL alma kampanyaları başlatıldı.

Hatta güne 6,40 seviyelerinde başlayan dolar spekülatif hamleler sonrası 7,03 seviyesini gördü. Ancak özellikle Rusya ve Almanya'nın pozitif Türkiye mesajlarının ardından kur 6,85 seviyelerine geriledi.

Başkan Erdoğan’da her platformda ‘Boyun eğmeyeceğiz’ diyerek döviz endeksli ekonomik saldırıya karşı tepkisini dile getirirken ''Döviz kurundaki yükselişin ekonomik temelinin olmadığını, ülkemize bir saldırı niteliğinde olduğu herkesin tespitidir. İstediğin kadar başkan ol, akşam yatıp sabah kalkıp demire çeliğe şu kadar vergi koydum diyemezsin. Yaşadıklarımızın kriz ile alakası yoktur. Bambaşka bir durum ile karşı karşıyayız. Şu anda bizim olaylar karşısında temkinli şekilde adım atmamız gerekiyor. Çeşitli planlarımız var. Bittik diye bir şey yok. Bu konuda rahat olun’’ açıklamasında bulundu.

Denizli’de durum ne oldu?

Başkan Erdoğan'ın ABD ile yaşanan kriz sonrasında "yastık altındaki Dolar ve Euro’larınızı bozdurun" çağrısı ülke genelinde karşılık buldu. Evlerindeki ya da banka hesaplarındaki döviz ve altınlarını alarak kuyumcu ve döviz bürolarının yolunu tutan vatandaşlar yatırımlarını TL'ye çevirerek hükümete yanında olduklarının mesajını verdi.

Çağrı sonrası Denizli’de ise döviz bürolarında çok büyük yoğunlukların olmadığı görüldü. Normal seyrinde çalışmalarını sürdüren döviz bürolarında beklenen hareketlilik yaşanmadı. Beklenen kadar olmasa da bazı vatandaşların Amerika’ya karşı tepkilerini göstermek, Türk lirasına destek vermek  için dolarlarını bozdurduğu öğrenildi. Denizli’de döviz büroları yetkilileri, ‘’Biz vatandaşlarımızın taleplerine karşı hazırlıklıyız’’ açıklaması yaptı. Denizli’de birçok STK, döviz bozdurulması yönünde çağrısını yapmaya devam ediyor.