Bloomberg HT kanalında sanayi üretim endeksi sonuçlarını değerlendiren Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci, “Geçen ayki beklentilere baktığımızda endekslerimize göre gerek aylık gerekse yıllık rakamların hepsi pozitifti. Fakat bu kez baktığımızda yıllık endekslerin hepsi pozitif olmakla beraber aylık sanayi üretimleri eksi pozisyonda. Öncelikle aylık bazda yüzde 1,5 oranında azalış olmasının yanında imalat sanayi ve ara malı teknolojik ürünlerin hepsinin eksi olduğunu ancak dayanıklı tüketim mallarının ilginç bir şekilde yüzde 5,5 oranında pozitif olduğunu görüyoruz. Özellikle değerlendirmek istediğim kalem, hepimizin önemsediği katma değeri yüksek ürünlerden olan teknolojik ürünlerde de maalesef aylık bazda eksi rakamları görüyoruz” şeklinde konuştu.

“BU DÜŞÜŞLER DALGALANMALARIN ETKİSİ”

Bu düşüşleri dalgalanmalardan dolayı yaşadığımızı vurgulayan Keçeci, “Sanayi sektörünün etkilenmesi için yeterli parametreler var. Bu maddeler; hammadde, enerji maliyetleri, lojistik, faiz ve kur dalgalanmaları.  Ayrıca müşteri siparişlerinde de hammadde sıkıntısının oluşması özellikle otomotiv sektörü başta olmak üzere diğer tekstil sektöründeki hammaddenin bulunmaması ile ilgili ciddi sorunlar yaşıyoruz. Bu durum hiç beklemediğimiz bir şekilde üretime yansıyan bir pozisyon. Dolayısıyla yine belirsizliklerin devam ettiği günler ve aylar yaşıyoruz. Hammadde sorunumuz, lojistik sorunumuz, finans sorunumuz olmakla birlikte bazı kritik ürünlerimizin bulunmayışı müşteri pozisyonlarımız da darlık yaratıyor. Bu durum beklentilerimizin tamamen aksinde seyretti halbuki 2021’in son 3 ayında geçmiş aylardaki gibi pozitif bir seyir takip edeceği görüşündeydim. Fakat beklentiler ve değişimler sanayi üretimini bu denli eksi yönde etkiledi” diye konuştu.

“DÜNYADAKİ DALGALANMALAR BİZLERİ ETKİLEDİ”

Eylül ayı endekslerimizin Ekim ve Kasım ayında da seyredeceğini bekliyorum diyen Keçeci, “Bu durum bizim son çeyrekte alacağımız yıllık büyüme hızımızın da biraz daha düşmesini etkileyecektir. Tabii ki bu parametreler yalnızca Türkiye'ye has parametreler değil bunu özellikle vurgulamak isterim Dünyadaki dalgalanmaların, özellikle bizim sanayi üretimimizi ciddi anlamda etkilediğini söylemek isterim” dedi.