Denizli Sanayi Odası Genel Görünüm Anketi, Marla Restoranda düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyuna açıkladı. Etkinliğe Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, Başkan Yardımcıları Selim Kasapoğlu, Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Cillov ile Denizli Sanayi Odası Genel Sekreteri Zeren Gerelioğlu katıldı.Oda Başkanı Müjdat Keçeci, anket verilerine bakıldığında 2017 yılına kıyasla 2018 yılının Denizli sanayicisi için zor geçtiğini, 2019 yılı içinse kötümser bir havanın anket sonuçlarına yansıdığını söyledi.

İSTİHDAM DÜŞECEK

Anket verilerine baktıklarında Denizli sanayisinin mevcut durumu ve beklentiler açısından birçok gerçeği yansıttığını vurgulayan Keçeci, “Denizli’de 2017 yılında istihdam 199 bin 999 iken yüzde 5,57’lik bir düşüşle 2018 yılında 188 bin 845’e geriledi. Sanayicilerimizin işletmelerinde ortalama çalışan sayısı  ise, 2017 yılında 138 iken 2018 yılında yüzde 16.77’lik düşüşle 115’e düştü. Ankette sanayicimiz istihdamdaki düşüşün süreceğini öngörerek 2019’da yüzde 28 oranında istihdamlarının daha da azalacağını belirtiyor. Denizli sanayicimizin üretim satış,  siparişler ve kapasite kullanımlarına baktığımızda 2018 yılında bir yavaşlama verilerle karşımıza çıkıyor. Sanayicimizin 2019 yılı içinse öngörüsü aynı başlıklarda yavaşlamanın süreceği yönünde. Tabi bu veriler olumsuz bir tablo olarak karşımıza çıkıyor. Ankete katılan sanayicilerin karlılık sorularına verdiği yanıtlara göre 2018 yılında karlılığı azalan ve zarar edenlerin oranı bir önceki yıla oranla yüzde 12 artarak yüzde 43.20 seviyelerine ulaşmış. Anket verilerine bakıldığında karlılık oranları giderek düşerken, satışlarda hedefleri tutturma oranı da zorlaştığı verilere yansımış” dedi.

“BANKALARDAN DERTLİYİZ”

Anket sonuçlarında finansman ve banka başlıklarına yönelik tablonun da hiçte olumlu bir sonuç ortaya koymadığını belirten Keçeci, “Ankette ‘2018 yılında finansman sorunu yaşadım’ diyen sanayicimizin oranı yüzde 44.65 olarak karşımıza çıktı. Bu oran 2017 yılında yüzde 30 bandındaydı. Sektör olarak finansman sıkıntısını en fazla yaşayan sektör ise makine ve metal sektörü ile tekstil hazır giyim sektörü oldu. Ayrıca sanayicimizin bankalardan yakınmaları devam ediyor. 2018 yılında sanayicimizin yüzde 7,66’sı bir yıl içinde kullandığı krediyi kısmen ya da tamamen kapatma konusunda bankalardan uyarı aldığını belirtiyor. Teminat artırma uyarısı alanların oranı ise yüzde 10.29’u buldu. Anket verilerine bakıldığında 2018 yılında kredilerini yenileyen sanayi işletmelerinin oranı ise yüzde 40’lara kadar çıktı. Ayrıca kredi yenileme oranı yükseldiği gibi faiz maliyeti hızla artmaya da devam ediyor. Hal böyle olunca yine anket verilerine bakıldığında sanayicimiz 2019 yılı açısından yeni yatırım konusunda umutlu olmadığını ortaya koyuyor. Türk Lirasının değer kaybı ise sanayicimizi olumsuz etkileyen diğer bir konu. Denizlili sanayicilerin yüzde 78.14’ü 2018 yılında TL’nin değer kaybetmesinden olumsuz olarak etkilendiklerini belirtirken, ‘Olumlu etkilendim’ diyenlerin oranı ise, yüzde 7.91 olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca ankete katılan her iki sanayicimizden birisi, konkordato uygulamalarında ya alacaklı ya da borçlu olduğu firmalardan birisinin konkordato ilan ettiğini belirtmiş” dedi.

DOLAR NE OLACAK?

Keçeci, anket sonuçlarına göre 2019 yılında Denizlili sanayicinin dolar kurunu 6,21 TL, Avro kurunun ise 7.26 TL olarak öngördüğünü, ÜFE’nin yüzde 16.05, TÜFE’nin ise yüzde 14.92 olarak gerçekleşeceğini umduğunu dile getirdi. Büyüme de ise yüzde 3.98’e ulaşacağının anket sonuçlarına yansıdığını sözlerine ekledi.

DENİZLİ SANAYİCİSİ NE İSTİYOR?

Bir gazetecinin yönelttiği, ‘Mevcut durumda Denizli sanayicileri olarak kendinizi güvende hissediyor musunuz?’ sorusuna ise Keçeci, şu cevabı verdi; “Ben 14 senedir Denizli Sanayi Odası Başkanıyım. Bu 14 senenin içerisine çok büyük sıkıntılar, krizler yaşadık.  Bu krizlerin içerisinde hatta öyle krizler oldu ki özellikle Denizli bu krizlerde büyüdü. O krizler genellikle Türkiye’nin dışında olan krizlerdi Türkiye bundan değişik şartlarda etkilendi. Ama biz ihracatçı bir kent olduğumuz için biz malımızı Türkiye’nin içine satmadık, dünyaya sattık ve bu krizi adeta fırsat bildik, büyüdük. Ama bu kez Türkiye içinde ekonomi, finans başta olmak üzere kendi içimizde sıkıntılar yaşıyoruz. Hal böyle iken,  şimdi Türkiye’deki bu sıkıntıların yansıdığı şekliyle sanayicimiz; finansmana ulaşmakta, finansmana ulaşsa da faizlerin yüksekliğinden etkileniyor. Dolayısıyla adam yatırım yapmak istiyor ama ortam buna müsait değil.  Bu ortamda yatırım yapılmaz. Yani bugün yüzde 25 faizle kimse kısa vadede yatırım yapamaz. Dolayısıyla burada bunun eksikliğini duyuyoruz. Denizli o nedenle birkaç seneden bu yana patinaj yapıyor. Sanayi, üretimle ortaya çıkar. Üretirsen çıktılarında iyi olur. Arkasından istihdamı doğal olarak artar. Adam ne ile üretecek. İnsan gücüne  ihtiyaç var. Ayrıca ihracat ve ithalat artar. En önemlisi devletin beklediği gayri safi milli hasıla artar. Dolayısıyla bunu arttırmamız lazım. Bu nedenle yatırımcılara yeni yatırım için güven vermek gerekir.  Biz de yatırıma gidelim. Sadece inşaat yapmayalım, katma değeri yüksek ürünler üretelim. Ülkede bir istikrarın sağlanması lazım. Döviz bugün 6 Lira, yarın 7 Lira. Ertesi günü 6,5 Lira. Bu ihracatçının da istediği bir şey değil. Ülkede sanayi olarak isteğimiz ekonomide, yabancı parada, faizde istikrar. Sanayici güven arıyor.”