Pamukkale Üniversitesi Denizli Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu El Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ayşegül Koyuncu Okca, geçtiğimiz yıl meme kanserine karşı dikkat çekmek amacıyla Bir Yumak Umut projesini başlattı. Projeye PAÜ El Sanatları Bölümü öğrencileri, Denizli ve Türkiye' nin çeşitli yerlerinden gönüllü olan vatandaşlar destek verdi. Hazırlık çalışmaları yaklaşık 1.5 ay süren çalışma kapsamında, proje gönüllüsü öğrenci ve vatandaşlar tarafından farklı renklerde toplam 10 bin el işi motif üretildi. Meme kanserine dikkat çeken kurdela motifinin sembol olarak yer aldığı el işi motifler, kentin en işlek noktaları Bayramyeri ve 15 Temmuz Delikliçınar Şehitler Meydanı'ndaki ağaçlara giydirildi. Proje üyelerinin çalışması sokaktaki vatandaşların da ilgisini çekti. Yapılan çalışmaları merak eden vatandaşlar, gönüllü proje üyeleri tarafından bilgilendirilerek kanser taraması yaptırmaları yönünde uyarıldı.

Projenin mimarı Doç. Dr. Ayşegül Koyuncu Okca, kendisinin de bir meme kanseri hastası olduğunu belirtti. Kanserde erken tanının önemine vurgu yapan Doç. Dr. Koyuncu Okca, "Biz PAÜ El Sanatları Bölümü öğrencileriyle  birlikte düzenliyoruz. Bir Yumak Umut adını vermiş olduğumuz projemizde, kanserde erken tanıya dikkat çekmek için, kanserde erken tanı işaretlerinden binlercesi örüp, insanların farkında olması ve KETEM'lere giderek muayene olmalarını sağlamaya çalışıyoruz. Böylelikle bir farkındalık etkinliği oluşturuyoruz" dedi.

PROJE SAYESİNDE 10 BİN KİŞİ TARANDI

Projeye gönüllü katılmak isteyenlere KETEM'e gidip kanser taraması yaptırma şartı koştuklarını belirten Doç. Dr. Koyuncu Okca, "Kendi ürettiklerimiz ve Türkiye'nin çeşitli kentlerinden projemize destek olmak için gönderilen motiflerle birlikte 10 bin motife ulaştık. Bugün Bayramyeri ve 15 Temmuz Delikliçınar Şehitler Meydanı'nda dikim işlemini gerçekleştiriyoruz. Kentin iki önemli merkezinde motifler yerini aldı. Projeye katılmak isteyenlere KETEM' de tarama yaptırmaları şartını koşmuştuk. Bu proje vesilesiyle Türkiye'de en az 10 bin kişi KETEM'de kanser taraması yaptırdı" diye konuştu.

PROJEYE ERKEKLERDE DESTEK VERDİ

Meme kanseri için yürütülen farkındalık projesinde gönüllü yer alarak çalışmaya katılan Bülent Altıntaş,  " Çağımızın en büyük belası kanser. Aslında korkulacak bir hastalık değil ama erken tanının önemini anlatabilmek için bizde insanlara birebir 'Kanserden korkma, geç kalmaktan kork' diyoruz" şeklinde konuştu.