Denizliaktuel.com-ÖZKAN TOKMAK

Yerel seçimler yaklaşırken ittifaklar çerçevesinde illerde ve ilçelerde belediye başkanlığı yarışı bir kenara mahallerde ve köylerde muhtarlık rekabeti oldukça yüksek. Peki muhtar olmak için ne şart gerekiyor? Mahallenizde muhtar adayı olmak için herhangi bir yere başvurmanız gerekmiyor. Tek yapmanız gereken seçmenlere önceden hazırladığınız oy pusulasını dağıtıp yada oy kabinlerine koyarak size oy vermelerine ikna etmek. Şartları ise en az altı aydan beri o mahalle veya köyde oturmak, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve 18 yaşını doldurmak, okur yazar olmak (diploma şartı yok okuma yazma bilmek yeterlidir), 2972 sayılı Kanunda ve bu Kanunun atıf yaptığı diğer kanunlarda öngörülen hükümlerce seçilmeye mani hali olmamak kaydıyla (Kısıtlı olmamak, Hükümlü olmamak vs) muhtar, ihtiyar meclisi ve ihtiyar heyeti üyesi seçilebilir.

MUHTARLIK İÇİN KIYASIYA YARIŞACAKLAR

Bu şartlara göre neredeyse herkes muhtar adayı olabilecek konumda. Ancak bu yıl muhtarlık adaylığına ilgi neden bu kadar yüksek? Mevcut muhtarlar ve vatandaşlara göre bu sorunu cevabı çok basit! 2 bin 500 lirayı bulan muhtarlık maaşı nedeniyle, kadını erkeği, genci yaşlısı, emeklisi, işsizi bu yıl aday olan olana. Denizli’de de durum böyle. Öyle ki, Denizli’de kent merkezinde birçok mahallede 20 bazılarında 30 aday var. Denizli’nin kırsal kesimlerinde ya da çok az seçmenli noktalarda bile aday sayısı 5’in altına düşmüyor. 622 mahalleye sahip Denizli genelinde muhtar aday sayısının ise 5 binin üzerinde olması bekleniyor. Bu sayı geçmiş yıllara oranla bir rekor barındırıyor.

Broşürünü dağıtan, sosyal medyadan adaylığını duyuran ve seçim çalışmaları yürüten muhtar adaylarının çokluğu seçmenin de adeta başını döndürmüş durumda. Öyle ki, apartmanların ve evlerin önünde muhtarlar adaylarının broşürleri büyük öbekler oluştururken, sosyal medya adeta yıkılıyor. Muhtar adayları sosyal medyadan mahalleliyi ikna etmek için vaatleri ve mahalle için ne yapacaklarını duyurmak için büyük mesai harcıyor. Özellikle Bu durum muhtarlık yarışının çokta rekabet içinde geçeceğini gösteriyor.