Sedir ya da minderli olarak dizayn edilen ve geçmişten günümüze evlerin vazgeçilmezi olan, eski kültürü olan evlerin odasında yaşamak için odanın baştan aşağı nostaljik esintiler ile süslendiği şark köşesi, son yıllarda fazlasıyla tercih ediliyor. Vatandaşlar şark köşelerini özellikle bahçe ve balkonlarının uygun alanlarına oturmak için tercih ediyor. Doğu ve göçebe kültürünü içinde barındıran şark köşe takımları görenleri de kendine hayran bırakıyor.

Denizli’de yaşayan Veysel Uçmaz, 32 yıldır şark köşesi yaparak hem geçimini sağlıyor hem de yok olmaya yüz tutan mesleği ayakta tutmaya çalışıyor.

“FİYATLARA YÜZDE 70 ZAM GELDİ”

Denizli’de 32 yıldır şark köşesi satışı ve imalatını yapan Veysel Uçmaz, koronavirüs salgını nedeniyle ürünlere zam geldiğini belirtti. Dünyada hiçbir mesleğin bitmeyeceğini ifade eden Uçmaz, “ Önemli olan kendinden bir şeyler katmak. Öz de eski olur ama bir şeyler ekleyeceksiniz. Vatandaşlar talep gösteriyor. Çünkü insanlar eski çocukluğunu hatırlatıyor. İnsanlar, bu malzemeleri geniş balkonu bulunan ve pandemi sürecinde köye dönüş yapanlar daha çok tercih ediyor. Şark malzemesi kullandığı için iyi oluyor. Şark köşesi yapan ustalarda azaldı ancak talep var.  Bundan 10 yıl önce 100 kişi üretirken şimdi 4-5 kişi üretimi yapıyor. Biz nasıl yaşlandıysak bunu üreten ustalarda yaşlanıyor. Arkadan gelen nesilde çırak ve kalfa yetişmediği için bunda sıkıntı çekiyoruz.  Benim yaptığım işi çocuklarım devam ettiriyor. Ben bundan bir sıkıntı yaşamıyorum. Pandemiden dolayı şark köşesi fiyatlarında yüzde 60-70 gibi bir zam oldu. Bu bizim satışlarımızı biraz etkiledi” dedi.

Denizli’de yaşayan Veysel Uçmaz, 32 yıldır şark köşesi yaparak hem geçimini sağlıyor hem de yok olmaya yüz tutan mesleği ayakta tutmaya çalışıyor.