Denizliaktuel.com - Özkan TOKMAK

Denizli’de bugün aile hekimlerine muayene amacıyla gidenler, geri dönmek zorunda kaldı. Denizli Aile Hekimleri Derneği, İzmir Bornova Yunus Emre Aile Sağlığı Merkezinde meydana gelen şiddet olayına tepki amacıyla bir gün iş bırakma kararı aldı. Olayı protesto etmek için İzmir’de gerçekleşen eyleme katıldıklarını aktaran Denizli Aile Hekimleri Derneği Başkanı Hasan Gökçe, tüm Türkiye’de olduğu gibi şiddeti protesto etmek, darp edilen meslektaşlarına sahip çıkmak, acilen sağlıkta şiddetin önüne geçmek için bir yasa çıkması talebini yinelemek için aile hekimleri olarak, 1 gün iş bırakma eylemi yaptıklarını duyurdu.

Yaşananlar nedeniyle 3 Nisan Günü  iş bırakma kararı aldıklarını aktaran Denizli Aile Hekimleri Derneği Başkanı Hasan Gökçe, Denizlili aile hekimleriyle birlikte İzmir’de gerçekleşen sağlıkta şiddete dur eylemine de katıldıklarını aktardı.  Gökçe, 1 gün iş bırakma eylemi nedeniyle hasta kabul etmediklerini belirterek şunları söyledi, “İstanbul’da bir meslektaşımız hasta olmayan birine yalan beyanla rapor vermek istemediği için silahla tehdit edildi ve darp edildi.  Samsun’da bir meslektaşımız işe giriş raporu düzenlemediği için devletimizin bilgilendirme hattı olan 184 SABİM hattı aracılığı ile ‘Kafasına silah dayayacağım’ diyerek tehdit edildi.  İzmir’de Bir meslektaşımız aile sağlığı merkezine gelmeyen bir hastanın eşini göndererek kendine ilaç yazdırma talebini reddettiği için darp edildi. Üstelik ilaç yazdırmak için gelemeyen hasta doktorumuzu darp etmek için yanına 10 kişiyi daha alarak gelmişti. Üstelik muayene olmak için, şifa bulmak için gelmesi gereken yere sopaları ile gelmişti. Üstelik kendisine şifa vermek üzere yemin etmiş meslektaşımızı ve beraber çalıştığı mesai arkadaşlarını, bir meslektaşımızın o an orada bulunan eşini ve çevreden yardıma gelen halkı da darp etti. 11 kişi devletin onayıyla devlet adına çalışan meslektaşlarımızın halkımıza hizmet vermek için çalıştığı Aile Sağlığı Merkezinin camlarını kırdı, eşyalara zarar verdi” diyerek duruma tepki gösterdi

SAĞLIKTA ŞİDDET YASASI İSTİYORUZ

Sağlıkta şiddetin önlenmesi için acilen yasal düzenlemenin yapılmasını isteyen Gökçe, “ Evet biz sağlık çalışanları bir yemin ettik. Bu yeminde deontoloji var, bu yeminde etik var, bu yeminde şifa vermek var. Bu yeminde hasta hekim arası kutsal ve güvene dayalı muayene var. Önce zarar vermeme var. Ama bu yeminde  hastanın her istediğini yapmak yok! Bu yeminde kişinin kendisi gelmeden işlem yapmak yok! Bu yeminde kanunlara aykırı işlemler yok! Bu yeminde yalan beyanla çeşitli raporlar hazırlamak yok! Savaşta bile dokunulmazlığı olan sağlık çalışanları artık görevi başında şiddete maruz kalıyor. Sözel şiddete maruz kalıyor. Tehdit ediliyor. Darp ediliyor ve maalesef öldürülüyor! Etkin, caydırıcı, ertelemesiz ve uygulanabilir sağlıkta şiddet yasası bir an önce çıkarılmalıdır. Yeni yasada sözel şiddet, sosyal medya, görsel ve yazılı basında yapılan yanlı, hedef gösteren, halkı galeyana getiren, asılsız ithamlarda da cezai yaptırımlar olmalıdır.Bu yasa düzenlene kadar mevcut yasalarda var olan cezalar en üst düzeyde uygulanmalıdır   Bizler yöneticilerimize sesleniyor ve diyoruz ki yapılacak her değişiklikte sahada uygulayıcı olan bizler diyaloğa hazırız. Uygulama esnası her konuda yaşadığımız sorunları ve çözüm önerilerimizi sizlerle paylaşmaya hazırız. Çalışanını memnun edemeyen ve koruyamayan hiç bir sistem başarılı olamaz! Biz Halkımızın sağlığını korumak için çalışmaya devam etmek istiyoruz” dedi.