Denizli İl Jandarma Komutanlığı, 2020 yılının sona ermesi ile birlikte son 5 yılı kapsayan traktör ve motosiklet kazalarının meydana gelmesindeki etkenler ve alınabilecek tedbirlerin detaylı analizini yaptı. Bu kapsamda Jandarma sorumluluk bölgesinde 2015-2019 yılları arasında 92’si ölümlü, 2 bin 611’i yaralanmalı olmak üzere toplam 2 bin 703 trafik kazası meydana geldi. Bu kazalarda 114 kişi hayatını kaybederken, 4 bin 624 kişi yaralandı. 2020 yılında ise 40 traktörün karıştığı kazalarda 3 kişi hayatını kaybederken, 42 kişi yaralandı. 122 motosikletin karıştığı kazalarda 2 kişinin hayatını kaybettiği, 140 kişinin yaralandığı belirlendi. Toplamda kazalarda kazalarında 119 kişinin hayatını kaybettiği, 4 bin 806 kişinin yaralandı.

ÖLÜMLERİN NEDENLERİ BELİRLENDİ

Ölüm olaylarının traktör cinsi araçlarda emniyet çerçevesi, kabin bulunmadığından traktörün devrilerek ters dönmesi sonucu sürücü veya yolcuların traktörün altında kalarak ölümüne ve yaralanmasına neden olduğu belirlendi. Römork arkasında standartlara uygun üçgen reflektör ve flaşörlü sarı çakar lamba bulunmayan traktöre diğer araçların geceleyin arkadan çarpması kazaların sayısını arttırdı. Motosiklet sürücüsü ve yolcularının ise kask takmadıklarından çarpma anında veya devrilmeden baş bölgelerini sert zeminlere vurmasından kaynaklı ölümler tespit edildi.

Projeler Hayata Geçiyor

Yapılan bu tespitler sonrası İl Jandarma Komutanlığı tarafında traktör ve motosiklet kazalarının ve bu kazalarda yaşanan can kayıpları ve yaralanmaların en aza indirilmesi amacıyla Mart 2021 ayından itibaren yıl boyunca devam edecek. “Reflektör Tak, Hayata Işık Yak”, “Traktörün Ters Dönmesin, Nefesin Kesilmesin” ve “Bir Kask Bir Hayattır, Bir Hayat Her Şeydir” sloganları ile iki proje kamuoyuna duyuruldu.

Projeler kapsamında;

Mahallelerde trafik eğitimleri düzenlenecek.

Trafik Şube Müdürlüğü tarafından çiftçilerimizin cep telefonlarına bilgilendirici mesajlar gönderilecek.

Muhtarlıklar aracılığı ile anonslar yapılacak.

Bölgenin özelliğine göre pancar toplama istasyonları, çekirdek, kiraz, üzüm, karpuz-kavun ve diğer meyve alım satım merkezlerinde, soğuk hava depoları gibi traktörlerin yoğun olarak toplandığı yerlerde Jandarma Trafik Timlerince stant açılacak.

Bu maksatla hazırlanmış olan afişler halkın yoğun olarak toplandığı yerlere asılacak, açılacak stantlarda, eğitim ve denetimlerde broşürlerin dağıtımı yapılacak.