Denizliaktuel.com - Özkan TOKMAK

1 milyon nüfuslu Denizli’de kente yakın bir havalimanı yapılması tekrar gündemde. Özellikle iş dünyası ve turizmciler başta olmak üzere uçakla yolculuk yapan Denizlililerin ortak çağrısı, 65 kilometre uzaklıkta Çardak Havaalanı yerine kente yakın bir konumda yeni bir havaalanı yapılması oldu. Ayrıca Çardak Havalimanında kış aylarında özellikle sis nedeniyle rötar ve ertelemelerin yaşanması ayrı bir sıkıntı yaratıyor. Böylesi bir ortamda iddialara göre, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü’nden oluşan uzman bir ekibin yer konusunda incelemeler yapıp uygunluk anlamında yeni yerin tespit edildiği ve raporlaştırıldığı gündemde. Yeni havalimanı yeri ise kentin burnunun dibinde.

Günümüz dünyasında hızlı ulaşım en önemli unsurların başını çekiyor. Yıllardır Denizli’nin en önemli problemlerinden birisi de, havaalanı sıkıntısı idi. Bu durum ise Çardak Havaalanı terminal binasının yapımıyla aşılmış gibi duruyordu. 2008 yılında tamamlanan Çardak Havalimanı, törenle hizmete girmişti.   Çardak’ta havalimanın devreye girmesiyle  İstanbul seferlerinin ardından Ankara seferleri de lobi faaliyetleri sonrası başlamıştı ancak, yolcu sayısındaki yetersizlik öne sürülerek kaldırılmıştı.  Bugün ise sadece THY ve Pegasus firmaları Denizli halkını sadece Denizli-İstanbul arası taşıyor. Ancak Çardak Havaalanında kış sezonunda bölgedeki sisin rötar ve ertelemelere neden olması sıkıntılar yaşanmasına yol açıyor.  Ayrıca kente  65 kilometre uzaklıkta olması da, kullanım açısından havaalanını Denizli açısından  itici hale getiriyor. Özellikle iş dünyası ve turizmciler başta olmak üzere uçakla yolculuk yapan Denizlililerin ortak çağrısı, kente yakın bir konumda yeni bir havaalanı yapılması oldu. Bu talep her yıl giderek büyüyor. Sadece Denizli-İstanbul arası sefer yapılmasına rağmen yılda yaklaşık 650 bin Denizlili uçakla yolculuk yapmayı tercih etti. Bu rakam bile 1 milyon nüfuslu Denizli’nin potansiyelini ortaya koymaya yetiyor. Denizli, ülkenin en fazla turist çeken 5. Şehri konumunda olması nedeniyle turizmciler kente yakın bir havaalanıyla çok ciddi anlamda turist potansiyelinin artacağına dikkat çekiyor.

GÜNDEMDE BU KONU VAR

Zaman zaman gündeme gelen yeni havalimanıyla ilgili yeni bir iddia ortaya çıktı. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü’nden oluşan uzman bir ekibin Denizli’ye yakın bir noktada havaalanı yeri arayışı yaptığı ve uzun süren incelemeler sonrası yerle ilgili rapor hazırlandığı ileri sürüldü. Hatta yeni yerin Denizli’nin 1/25.000’lik kent gelişim imar planına işleneceği de diğer bir nokta olarak belirdi.

Yer olarak ise Goncalı ve Karakova’nın hemen altında İzmir ile Ankara karayollarını birbirine bağlayan Çevre yolunun hemen altındaki kıraç, tepelik alan olduğu iddia ediliyor. İzmir yolu üzerinde Sarayköy çevresinde bir havaalanı yeri daha tespit edildiği ancak tarım arazileri nedeniyle bundan vazgeçildiği ise diğer bir iddia olarak gündeme yansıdı. Ancak rapor hazırlansa ve yer tespiti yapılsa da yeni bir havaalanın çok büyük maliyetler getireceği için yatırım planı içine alınması zor gibi gözüküyor. Bu durumda Denizli lobisinin ikna gücü devreye girecek.