Toplantıya, Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatma Çevik, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası Ekonomik Araştırmalar Grup Yöneticisi Feridun Tur ile Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü Çalışma Grubu Sorumlusu Aslıhan Korkmaz konuşmacı olarak katıldı.

DSO Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci açılış konuşmasında; en önemli yaşam kaynağı olan suyun tarımda, sanayide ve günlük hayatta verimli kullanımına değindi. Oda olarak da Denizli’de tekstil sektöründe suyun daha verimli kullanılabilmesi için 2018 yılından bu yana Doğal Hayatı Koruma Vakfı ve GEKA ile birlikte çalışmalar yürütüldüğünü ve halihazırda üç kurumun işbirliği ile bir Avrupa Birliği projesine başvuru yapılmış olduğunu aktardı. Ulusal ve uluslararası aktörlerle görüşmeler yapıldığını dile getiren Keçeci, Denizli’yi temiz üretim merkezi haline getirmek için uğraş verdiklerini belirtti.

Türkiye Sınai Kalkınma Bankasından Feridun Tur, Türkiye’de su varlığı ve kullanımı hakkında katılımcıları bilgilendirirken dünyada nüfus artışına bağlı su kullanımının da giderek arttığını bunun nedenleri arasında da büyümeye bağlı tüketim alışkanlıklarının etkisinin yanısıra iklim krizinin büyük payı olduğuna dikkat çekti.  Suyun yeni elmas olduğunu ifade eden Tur, insan sağlığından enerjiye, iklim krizinden ekonomik büyümeye kadar pek çok konunun kesişiminde yer aldığını ifade etti.

Tarım ve Orman Bakanlığından Aslıhan Korkmaz, Avrupa Su Çerçeve Direktifi kapsamında içme suyu, endüstriyel ve tarımsal sulamada suyun verimli kullanımına ilişkin çalışmalar hakkında bilgi verdi. Su kayıplarının da önemine dikkat çeken Korkmaz bu alanda yapılan çalışmaların kazanımlarının çok önemli olduğunun altını çizerken su yönetiminin sürdürülebilir olması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatma Çevik, sürdürülebilir su yönetimi açısından su kalitesi ve sucul ekosistemler hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Su kalitesinin önemine değinen Çevik, su kirliliği ve atık sular sebebiyle sucul ekosistemin ve su canlılarının nasıl etkilendiğini aktardı. Prof. Dr. Fatma Çevik su ayak izinin önemimin de altını çizerken sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin odağında olan su yönetimi konusuna vurgu yaptı.

Dünya Su Gününde katılımcıların yoğun ilgisiyle gerçekleştirilen toplantı soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.