Dünya mirası Pamukkale’ye giriş ücretlerinin yüksek olmasını gündeme getiren CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Pamukkale gelirlerinin Denizli’de kalmasını talep etti. Milletvekili Karaca; Pamukkale, Hierapolis, Antik Havuz ve Laodikya gelirlerinin Bakanlık Döner Sermaye İşletme Müdürlüğü DÖSİMM’e gönderilmesi, Pamukkale’den ne kadar gelir elde edildiği, daha önce DÖSİMM tarafından verilen Müzekart’ın ihaleyle devredildiği şirket ve kar payıyla ile ilgili detayların yanıtlanmasını istedi. “Yeni zam yapmayı planlıyor musunuz?” diyen CHP Milletvekili, kapı girişlerinin işletilmesini alan SICPA firmasının garanti cirolarını ve aldığı kar payını sordu.

15 Temmuz 2019’da yapılan müze ve örenyeri giriş ücretlerine zammın Denizli halkı başta olmak üzere Pamukkale ziyaretçilerini, ekonomik kriz ortamında zorladığını belirten Karaca, “Aralarında Pamukkale’nin de olduğu 54 Müze ve Örenyerinin kapı girişlerinin 1 Mart 2018 yılından bu yana 9 yıllığına SICPA firması tarafından işletilmesine dair kiralama sözleşmesi konusunda basın ve kamuoyu cevap beklemektedir. Pamukkale, Hierapolis, Antik Havuz ve Laodikya’nın gelirinin Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü DÖSSİM’e gönderilmesi nedeniyle kentte pek çok farklı kuruluş ve sivil toplum örgütü, Pamukkale gelirlerinin Pamukkale’ye ve Denizli’ye kalması ve Denizli’deki ören yerlerinin ‘bakımı, tadilatı, restorasyonu, düzenlemelerinin’ bu kaynakla yapılması yönündeki taleplerini farklı platformlarda uzun süredir ısrarla dile getirilmektedir” dedi.

Milletvekili Karaca, Kültür ve Turizm Bakanı’nın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye sunduğu önergede şunları sordu:

1- 1 Mart 2018 tarihinden bugüne Pamukkale Müze ve Örenyerine giriş yapan ziyaretçi sayısı kaçtır? Ziyaretçilerin dağılımı ne şekilde gerçekleşmiştir?

2- Müzekart sahibi olan ve giriş yapan ziyaretçi sayısı kaçtır?

3- Daha önce DÖSİMM tarafından verilmekte olan Müzekart hangi ihaleyle ve hangi gerekçeyle SİCPA’ya verilmiştir?

4- Pamukkale’de sesli rehberlik hizmetleri kullanan ziyaretçi sayısı kaçtır? Bu hizmetten elde edilen gelir ne kadardır?

5- Şartnameye göre hangi dillerde kaç adet sesli rehberlik cihazı vardır ve sesli rehberlik hizmetleri kullanan ziyaretçi sayısı /oranı kaçtır?

6- DÖSİMM’in Pamukkale Müze ve Örenyerleri’nden elde ettiği gelir ne kadardır?

7- Denizli’de müze ve örenyeri kapı girişleri kiralama ihalesini alan SİCPA isimli şirketin 9 yıllık işletme hakkı ve elde ettiği gelir konusunda kamuoyuna açıklama yapmayı düşünüyor musunuz?

8- Pamukkale Müze ve Örenyeri gelirleri ihale sonucuna göre SICPA kar paylaşım oranı nedir?

9- DÖSİMM’in Pamukkale’de tadilat, bakım, restorasyon vb. harcama tutarı gerçekleşmesi ne kadardır?

10- SİCPA gelirleri ile ilgili denetim ne şekilde yapılmaktadır?

11- Sözleşmeye göre “Garanti ciro”lar neye göre belirlenmiştir? SİCPA bu süreçte garanti ciro şartları yerine getirmiş midir?

12- SİCPA şartname kapsamında kar paylaşımının gerekleri yerine getirmiş midir? Ödemeler düzenli yapılmış mıdır, kar paylaşımında şartnameye uymayan bir durum söz konusu mudur?

13- DÖSİMM bünyesinde üst düzey bürokratların görev değişikliğinin SİCPA ile ilgisi var mıdır?

14- Ekonomik kriz nedeniyle başta yerli turist olmak üzere Pamukkale’yi ziyaret edemeyen vatandaşlarımız için Müze ve Örenyeri giriş ücretlerine zamdan geri dönüşü, belirli gruplar için indirimli yeni tarifeler belirlemeyi ya da ekonomik gerekçelerle yeni biz zam yapmayı planlıyor musunuz?