Denizli İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi, Vali Ali Fuat ATİK başkanlığında koronavirüs salgın nedeniyle bir araya geldi. Temizlik, maske, mesafe prensiplerinin yanı sıra hayatın her alanını kapsayacak şekilde belirlenen kurallara/tedbirlere toplumun tüm kesimlerince azami düzeyde uyulmasının önemi kadar yürütülecek denetim faaliyetlerinin etkinliği ve sürekliliği de büyük bir etken olarak görüldü. İl bazında yumuşatılan tedbirlerden ötürü salgın boyutuyla yeni olumsuzlukların ve vaka artışlarının yaşanmaması için ekipler tarafından planlı bir şekilde denetim yapılacak. Bu doğrultuda; 06 Mart 2021 Cumartesi gününden itibaren bir haftalık konu bazlı tematik genel denetim faaliyeti gerçekleştirilecek.

TARİH

DENETLENECEK YERLER AÇIKLAMA

6 Mart Cumartesi

Restoran, lokanta, kafeterya, tatlıcı, pastane gibi yeme içme yerleri ile kahvehane, kıraathane, kır/çay bahçesi, dernek lokali gibi umuma açık yerler

7 Mart Pazar

Otel ve Konaklama Tesisleri

8 Mart Pazartesi

Şehir içi ve şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapılan her türlü toplu ulaşım araçları(okul servisleri dâhil) ile havalimanı/gar/otogar gibi yerler

9 Mart Salı

Berberler/kuaförler/güzellik merkezleri, hamamlar, saunalar ve masaj salonları

10 Mart Çarşamba

İnternet kafeler/salonları, düğün ve/veya nikâh salonları, lunaparklar, ganyan/iddaa ve milli piyango bayileri

11 Mart Perşembe

Cadde, sokak, meydan gibi yerlerde maske denetimi, halı sahalar/spor tesisleri ile cami ve mescitler

12 Mart Cuma

AVM’ler, marketler, bakkallar, manavlar, kasaplar, kuruyemişçiler

Pazaryeri/semt pazarı, sosyete pazarı gibi yerler kurulu olduğu/faaliyette bulunduğu günlerde denetlenecek.

  1. Denetim faaliyetlerinde kolluk kuvvetlerinin yanı sıra tüm kamu kurum ve kuruluşlarından, yerel yönetimlerden ve meslek odalarından azami seviyede destek sağlanacak.
  2. Sahada denetim faaliyetleri yürüten ekiplerin çalışmalarına günün belirli saatlerinde vali yardımcıları, kaymakamlar, il/ilçe müdürleri tarafından nezaret edilmesine ve kamuoyundaki denetim faaliyetlerinin görünürlüğüne önem verilecek.
  3. Denetimlerde başta ticaret ve sanayi odası, esnaf odası, ziraat odası ve şoförler odası gibi meslek kuruluşları olmak üzere sivil toplum kuruşlarının katılımına önem verilmesine ve bu kurumların rehberlik edici ve otokontrol yapılacak.
  4. Denetim ekiplerinde sahada yapılacak denetimlerde rehberlik edici ve vatandaşlar ile işyerlerini kurallara uymaya/sorumlu davranmaya davet eden bir yaklaşım sergilenmesine, Sağlık Bakanlığının Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde belirlenen kuralların sıkı sıkıya takip edilmesine ve kurallara aykırılıklarda ısrar, tekerrür, kuralların esaslı ihlali gibi suiistimal edici tutum ve davranışlarla karşılaşılması halinde ise gerekli idari işlem yapılacak.
  5. Hafta boyunca icra edilecek denetimlerde kurallara uymanın her zamankinden daha önemli olduğunun vatandaşlara hatırlatılması için anons ve duyuruların etkili şekilde yapılmaya devam edilecek.
  6. Denetim çalışmaları sonucunda yürütülen faaliyetlere dair verilerin İSDEM’e anlık olarak girilebilmesine oy birliğiyle karar verildi.