Türkmenistan Ankara Büyükelçiliği tarafından Dikmen Vadisi’nde Mahtumkulu heykelinin de yer aldığı Türkmenistan Parkı’nda yapılan Mahtumkulu Firakî’yi anma etkinlikleri çerçevesinde bir dizi tören gerçekleştirildi. Tören Ankara Türkmenistan Büyükelçisi İshankuli Amanlyev’in Mahtumkulu’nu, onun Türkmen birliği kadar Türk birliğini de anlattığı eserlerinden söz ettiği bir konuşma ile başladı. Ardından Türkiye Türkmenistan Dostluk Derneği Genel Başkanı Selahattin Baysal’ın konuşmasıyla devam eden törende farklı kurum ve kuruluşlardan katılan davetliler de konuşmalar yaptılar.

Başkent Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği Programı öğretim üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Güzel, Mahtumkulu hakkında yaptığı konuşmada 1992 yılında ilk olarak Dr. Himmet Biray tarafından hazırlanan ve Kültür Bakanlığı tarafından yayımlanan Mahtumkulu Divanı üzerinde 2014 yılında başkanlığındaki bir ekip tarafından dört büyük kitabın hazırlandığından ve bunların Türkmenistan’da Türkmenistan Cumhurbaşkanı Kurbankulu Berdimyhammedov’a takdim edildiğinden bahsetti.

Mahtumkulu’nun şiirlerinden örneklerin de okunduğu törenin sonunda 2014 yılında yapılan ve 2018’de de yapılması planlanan Mahtumkulu ile ilgili yeni yayınlar sebebiyle Prof. Dr. Abdurrahman Güzel’in önderliğindeki çalışma ekibine plaket verildi.

Çalışma ekibi olarak Prof. Dr. Abdurrahman Güzel, Prof. Dr. Ali Duymaz, Doç. Dr. Berdi Sarı, Prof. Dr. Nergis Biray, Doç. Dr. Hamiye Şibil Duran, Dr. Öğrt. Üyesi Soner Sağlam, Uzm. Emrah Yılmaz birer birer kürsüye çağrıldılar ve plaketleri sayın büyükelçi İshankuli Amanlyev tarafından takdim edildi. Amanlyev, eserlerin hazırlanmasında emeği geçen, alın teri akıtan bilim adamlarını kutlayarak sözlerini sonlandırdı.

Törenin sonunda Türkmenistan Ankara Büyükelçiliği tarafından Türkmen pilavı ikram edildi. Bu esnada bilim adamları ve kurum yöneticileri arasında Mahtumkulu üzerine çalışmaların devamında neler yapılabileceği konusunda görüş alışverişinde bulunuldu.

Türk dünyasının birliğine gönülden inanan ve şiirlerinde buna sık sık değinen Mahtumkulu’nu bizler de Pamukkale Üniversitesi ailesi olarak saygıyla anıyoruz. Üniversitemiz Fen-Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü’nden bu plakete layık görülen Prof. Dr. Nergis Biray ve Dr. Öğretim Üyesi Soner Sağlam’ı kutluyoruz.