AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin, Tapu Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının TBMM Genel Kurulunda kabul edildiğini söyledi. Meclis Genel Kurulunda yapılan görüşmelerin ardından kabul edilen tapu işlemlerinde bürokrasiyi azaltan düzenlemenin ayrıntılarına ilişkin bilgiler paylaşan Milletvekili Şahin Tin; “Devlet kademelerinde işlerin daha hızlı ilerlemesi vatandaş memnuniyeti açısından son derece önemli. Bu bağlamda birçok yasal düzenlemeyi yaptık. Şüphesiz toplumun daha rahat nefes alması için, yapılan iş ve işlemlerde bürokratik oligarşinin ortadan kaldırılması elzemdir” dedi.

“TAPU’DA FOTOĞRAF OLMAYACAK”

Düzenlemenin birçok yeniliği beraberinde getirdiğini ifade eden Milletvekili Şahin Tin; “Yapılan düzenlemeye göre taşınmaz mülkiyetinin devrini amaçlayan sözleşmeler, tarafların farklı tapu müdürlükleri veya yurt dışı teşkilatında bulunmaları halinde, taraf iradeleri resmi görevliler tarafından ayrı ayrı alınarak sözleşme tamamlanabilecek. Tapu işlemlerine fotoğraf yapıştırılması düzenlemesi, bürokrasinin ve kırtasiyeciliğin azaltılması amacıyla yürürlükten kaldırıldı” dedi.

“METRUK BİNALAR YIKILABİLECEK”

“Metruk yapılar ile bir kısmı veya tamamı yıkılacak derecede tehlikeli olan yapılar, artık belediye veya valilikçe yıkılabilecek” diyen Milletvekili Şahin Tin; “Belediye ve mücavir alanlar içinde veya dışındaki iskan dışı alanlarda yapılacak tarımsal amaçlı seralar, entegre tesis niteliğinde olmamak ve ilgili il tarım ve orman müdürlüğünden uygun görüş alınmak koşuluyla yapı ruhsatı aranmadan yapılabilecek. Belediye ve mücavir alan sınırları içinde yer alan ve imar planı bulunmayan veya imar planında tarımsal amaca ayrılan Hazineye ait tarım arazilerinin satışında başvuru süresi 31 Aralık 2019'a kadar uzatılacak. Yapılan bu düzenleme ile ayrıca arazi ve arsaların dağıtımı sırasında alınacak düzenleme ortaklık payları, yüzden 40'tan yüzde 45’e çıkartılmış oldu” dedi.

“MALİKLER SÖZLEŞMEYİ FESHEDEBİLECEK”

Kentsel dönüşüm alanlarında maliklerin müteahhitten kaynaklanan nedenlerle yaşadığı problemlerin giderilmesi amacıyla yeni düzenleme ile maliklere sözleşmeleri feshetme hakkı tanındığını belirten Milletvekili Şahin Tin; “Kentsel dönüşüm alanlarında vatandaşlarımızın zaman zaman müteahhit kaynaklı yaşadıkları sorunlara bu düzenleme ile çözüm getiriliyor. Müteahhit kaynaklı yaşanan sorunlarda malikler sözleşmeyi feshetme yetkisine sahip olacak. Yine bu düzenlemeye göre afetler veya başka nedenlerle kendiliğinden çöken binaların ve çevresindeki yapıların dönüşüm uygulamaları, maliklerin ve ilgililerinin muvafakatı aranmaksızın Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca resen yapılabilecek. Riskli olarak tespit edilen yapıların listesi, bu yapıların kapısına asılacak ve ilgili muhtarlıkta iki gün süreyle ilan edilecek. Böylelikle riskli alanlara ilişkin iş ve işlemler alenen ilan edilmiş olacak” dedi.