Türkiye’de hızla artış gösteren salgın sürecinde önemli noktalara değinen İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, ilk soru önergesinde ambulans konusunu ele aldı. Sağlık dağıtması gereken ambulansların eğer gerekli tedbirler alınmazsa tam bir virüs bulaştırma ve ölüm aracı haline geleceğini ifade eden Öztürk, Türkiye’de illere göre ambulans sayılarını, bu sayının yeterli olup olmadığını, normal vakalarda kullanılan ambulanslar ile Kovid-19 hastaları için kullanılan ambulansların ayrılıp ayrılmadığını sordu. Yasin Öztürk’ün ambulanslar hakkında hazırladığı yazılı soru önergesi şu şekilde :

1- Ülkemizde kamu ve özel olmak üzere kullanım amaçlarına göre toplam kaç adet kullanılabilir ambulans vardır?
2- Ambulansların illere göre dağılımı nedir?
3- AB standartlarında ambulans başına düşen nüfus ne kadardır? Bu oran ülkemizde ne durumdadır?
4- Ambulans başına düşen kişi ortalama sayısının altında bulunan il ve ilçeler hangileridir?
5- Covid 19 nedeniyle diğer hastalar ve salgın vakaları için kullanılan ambulanslar ayrılmış mıdır?
6- Tüm ambulanslar her vaka sonrası dezenfekte edilmekte midir? Bir ambulansın dezenfektasyon süresi nedir? Her ilde ve ilçede dezenfektasyon alt yapısı mevcut mudur? İmkan olmayan il ve ilçeler için ne gibi önlemler alınmıştır?
7- Filyasyon çalışması sonucu ambulans dezenfektasyonu yapılmaması sebebi ile virüs bulaşan sağlık personeli ve hasta var mıdır?
8- Ambulans hizmetlerinde çalışan kaç sağlık personelinde Covid 19 vakasına rastlanmıştır? Bu hastalık sebebiyle vefat eden ambulans hizmetlerinde çalışan personel sayısı ne kadardır?
9- Kamu hastanelerinde hizmet veren ambulans sayısı yeterli midir? Bakanlığınızın gündeminde yeni ambulans alımı bulunmakta mıdır?

Yasin Öztürk, Sağlık Bakanı Koca’nın yanıtlamasını istediği diğer bir yazılı soru önergesinde ise Kovid-19 testlerin yapılma şeklini ele aldı. Özel hastanelerde yapılan testlerin ücretsiz olması durumunda kamu hastanelerindeki yığılmanın azalacağını ifade eden Öztürk, ayrıca yayınlanan günlük tablodan kaynaklı kamuoyunda meydana gelen tedirginliklerin açığa kavuşturulmasını, yayınlanan rakamların nasıl elde edildiğinin şeffaf bir şekilde izah edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

1- Covid 19 vakalarının tespitine yönelik olarak, ülkemizde kaç ilde ve kaç merkezde test yapılmaktadır?
2- Ülkemiz genelinde kaç özel sağlık kuruluşunda Covid 19 testi yapılmaktadır?
3- Özel sağlık kuruluşlarında Covid 19 testi için ne kadar ücret alınmaktadır? Bu testler özel kuruluşlarda neden ücretsiz yapılmamaktadır? Bu testlerin kamu hastanelerindeki yığılmayı önlemek üzere, özel sağlık kuruluşlarında da ücretsiz yapılması yönünde bir çalışmanız bulunmakta mıdır?
4- Bakanlığınızca günlük açıklanan test ve vaka sayılarına özel sağlık kuruluşlarında yapılan test ve vaka sayıları da dahil edilmekte midir?
5- Günlük açıklanan hasta vakaları sadece hastanede tedavi görenleri mi kapsamaktadır? Evde tedavileri devam eden Covid 19 vakaları da günlük açıklanan hasta sayılarına dahil edilmekte midir?
6- Son dönemde sadece olası vaka tanımına girenlere test yapılmasının gerekçesi nedir? Bir kişiye test yapılması için hangi kriterler aranmaktadır?
7- Temaslıların tamamına ve risk gruplarına test yapılmakta mıdır?
8- Testi negatif çıkmasına karşı, tomografi ve diğer testlerde Covid 19 olduğu tespit edilen vaka sayısı ne kadardır? Bu kişiler de, Bakanlığınızca açıklanan vaka sayılarına dahil edilmekte midir?
9- Covid 19 testi pozitif çıkan vakalara, karantina ve tedavi süreci sonrası tekrar test yapılmamasının nedeni nedir? Bu vakaların hastalığı atlattıklarına ve risk oluşturmadıklarına test yapılmadan nasıl karar verilmektedir?