Günümüzde teknoloji, birçok sektörde olduğu gibi sağlık sektöründe de kendini gösteriyor. Göz sağlığında kullanılan teknolojilerden biri olan Akıllı Lensler, özellikle 40 yaşından sonra oluşan görme sorunlarında kullanılıyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Berkant Bozdağ, akıllı lensler hakkında bilgiler verirken, sağladığı faydalara değindi.

''ESNEME ÖZELLİĞİNİ KAYBEDEN KENDİ DOĞAL GÖZ İÇİ LENSİMİZ YENİSİ İLE DEĞİŞTİRİLEBİLİR''

40 yaş sonrası yakın görme bozukluğu nedenlerine değinen Dr. Berkant Bozdağ, ''Her insanda gözün içinde doğal bir lens vardır ve bu lens hem saydam hem de elastiktir. Her yakına ve uzağa bakışta bu lens, esnekliği sayesinde şekil değiştirerek bakılan mesafeye odaklanabilmektedir. Bu sayede hem uzağı hem de yakını görürüz. İlerleyen yaşla beraber gözün içindeki doğal lens önce esnekliğini kaybeder. Bir süre sonra yakına bakarken şekil değiştiremez ve yakına odaklanamaz. Zaman geçtikçe daha ileriki yaşlarda ise saydamlığını da kaybeder ve katarakt oluşur. Yaklaşık 40 yaş civarında esneme özelliğini kaybeden kendi doğal göz içi lensimiz yenisi ile değiştirilebilir bir lenstir. Deforme olan doğal lensimizin yerine Akıllı Lens adı verilen bir mercek yerleştirilir. Bu yeni lens artık hem uzağa, hem ara mesafeye hem de yakına odaklanabilecektir. Akıllı lens (göz içi lens) takılan hastada ileride katarakt oluşmaz'' şeklinde konuştu.

PRO-AKILLI LENS OPERASYONU NASIL YAPILIR?

Dr. Bozdağ, sözlerini şöyle tamamladı: ''Pro-akıllı lens operasyonu yapılırken kullanılan yöntem fakoemülsifikasyon yöntemidir. Kataraktı olsun ya da olmasın 40 yaş üstü uygun hastalara uygulanabilir. Her bir göz, ayrı günlerde yaklaşık 10 dakika süren bir işleme tabi tutulmaktadır. İlk olarak gözün, anestezik göz damlası ile uyuşturulması sağlanmaktadır. Bu şekilde hastalar işlem sırasında herhangi bir acı ve ağrı hissetmez. Genel anestezi, bayıltma veya hastanede yatma söz konusu değildir. Operasyonda gözün içindeki lensin yuvasına Pro Akıllı Lens takılır. Operasyon sonrası göz bandajlanır ve hastalar evlerine gidebilmektedirler. Bir gece göz bantlı kalır ve ertesi gün gözden bandaj alınır. Hasta aynı gün görmeye başlar. Birkaç gün içinde diğer göze de aynı işlemler uygulanarak tedavi sonlandırılmaktadır'' dedi.